semakan Ravenlok

Saya peminat cerita fantasi, terutamanya yang membawa kita ke dunia Alice in Wonderland, dan atas sebab ini, saya telah membaca banyak cerita dengan tema ini. Sehinggakan saya membaca buku-buku ini dan setiap kali saya terjumpa sesuatu yang baru yang sangat menarik bagi saya. Jadi saya sangat gembira apabila saya mendapat tahu bahawa pembangun Coccocucumber, yang membuat permainan pengembaraan dengan gaya seni yang cantik, mengeluarkan Ravenlok. Ia adalah permainan aksi dan fantasi yang menyeronokkan dengan permainan mudah yang menakjubkan secara visual dan pada mulanya ia cuba menawan hati anda dengan rupa yang cantik dan artistik, tetapi ia gagal melakukannya

Terima kasih kepada estetika yang hebat dan permainan ringkasnya, Ravenlok adalah satu pandangan yang baik pada siri Zelda, berlatarkan dunia Alice in Wonderland dengan watak dan tempat yang berwarna-warni untuk diterokai. Kisah ini mengisahkan pengembaraan seorang gadis muda yang berpindah ke luar bandar bersama keluarganya dan mereka ingin tinggal jauh dari segala-galanya di bandar untuk seketika. Selepas menetap di tempat ini, protagonis kami menyedari bahawa dia bosan dan dengan itu rasa ingin tahunya tercetus.

Pada suatu hari ketika dia memeriksa bilik-bilik rumah, dia melihat sebuah bilik simpanan. Tetapi segala-galanya berubah apabila dia membuka pintu gudang. Terdapat cermin ajaib di gudang ini yang menariknya ke dunianya sendiri dan seorang ratu jahat memerintah tanah itu. Kini wira kami ditugaskan untuk membersihkan dunia yang diilhamkan Alice in Wonderland daripada Ratu Jahat. Plot Ravenlok agak asas dan tiada yang istimewa. Terdapat beberapa watak yang anda berinteraksi sepanjang permainan, tetapi kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai perwatakan yang kuat, yang menyukarkan anda untuk mengaitkannya dengan baik.

Dari segi permainan, Ravenlok dianggap sebagai permainan ragu-ragu yang menggabungkan unsur-unsur yang tidak berkaitan daripada beberapa permainan dan hasilnya adalah permainan tanpa nama yang tidak mengetahui penonton sasarannya. Permainan ini ialah RPG aksi di mana anda akan mengembara atau bertarung antara lokasi, mendapatkan item dan syiling dan menaik taraf diri anda, terdapat juga beberapa teka-teki.

Sistem tempur Ravenlok juga merupakan jenaka mutlak. Selain daripada hakikat bahawa tiada tahap kesukaran untuk dipilih, anda hanya perlu sentiasa menekan butang serangan apabila menghadapi beberapa musuh biasa, yang jumlahnya tidak sedikit. Musuh yang lebih kuat memerlukan dua atau tiga mengelak. Malah pergaduhan bos tidak begitu menarik dan membunuh mereka tidak mengambil banyak masa anda. Jangan mengharapkan sebarang ganjaran istimewa daripada pergaduhan, kecuali beberapa syiling yang sedikit.

Kamera permainan juga dianggap sebagai masalah terbesar anda, yang sangat menyakitkan. Putaran kamera tidak sampai 180 darjah dan saya tidak faham logik di sebaliknya. Banyak kali ia tersangkut di sebalik batu atau pokok dan anda tidak akan melihat watak anda. Masalah ini lebih teruk dalam pergaduhan. Secara teknikal, ia berjalan lancar pada konsol Xbox S|X dan tidak ada yang gagap. Walaupun terdapat beberapa kekaburan dalam beberapa mekanik permainan, masalah ini nampaknya tidak menjejaskan prestasi teknikal permainan. Tiada pepijat atau gangguan serius dalam hal ini.

Akhir sekali, permainan ini mempunyai grafik berpiksel dan menarik, yang reka bentuk berpixel telah menyebabkan beberapa masalah permainan kurang kelihatan. Gaya reka bentuk jenis ini dipanggil seni “Voxel”, yang jika anda pernah bermain Minecraft, anda sudah biasa dengannya. Dunia permainan direka dengan cara yang berwarna-warni dan menakjubkan yang anda rasa seperti telah memasuki dunia Alice in Wonderland dan anda benar-benar menikmati menerokainya. Pencahayaan juga sangat mengagumkan, memberikan banyak permukaan penampilan yang hampir melukis yang menetapkan mood kawasan tertentu dengan baik. Persekitaran mempunyai kepelbagaian yang hebat dan apabila memasuki setiap persekitaran baharu, anda tidak berasa seperti pernah melihat persekitaran yang sama sebelum ini.

Walaupun tiada lakonan suara dalam permainan Ravenlok, kesan bunyi yang menarik menebus kekosongan. Muzik juga membantu setiap kawasan berasa unik dan kadangkala mengubah mood sesuatu kawasan. Sebagai contoh, muzik berubah kepada gaya orkestra apabila anda melawan bos, dan menjadi halus apabila anda meneroka hutan yang gelap.

Secara keseluruhannya, saya rasa anda tidak akan menemui apa-apa yang memuaskan di Ravenlok kecuali reka bentuk seni dan mungkin muzik. Walaupun permainan mempunyai struktur yang mudah dan menyeronokkan, ia tidak begitu berkembang seperti yang sepatutnya dan pastinya ada ruang untuk penambahbaikan. Tetapi secara visual ia benar-benar menakjubkan dan anda sentiasa mahu berhenti seketika dalam permainan dan menonton dunianya yang menakjubkan. Secara keseluruhan, jika anda ingin mengalami perjalanan yang menarik dalam dunia fantasi, saya mengesyorkan Ravenlok.

Permainan - 5.5
Cerita - 6
Muzik - 7
Grafik - 7.5

6.5

Start typing and press Enter to search