semakan Wira and Taksa: Against the Master of Gravity

Dunia memerlukan bantuan dalam Wira & Taksa: Against the Master of Gravity, dan kini terpulang kepada dua protagonis yang digemari, Wira dan Taksa, untuk menyelamatkan hari itu. Ia ialah platformer berasaskan teka-teki 2D yang dibangunkan oleh pembangun 3S Design dan dikeluarkan pada 23 Februari 2024 untuk Nintendo Switch.

Sebagai produk pertama daripada pembangun ini, ia mencipta pengalaman yang menakjubkan dan menyeronokkan di mana anda memanipulasi graviti untuk menggerakkan dua wira biru itu. Cuma ia mempunyai plot yang agak mengelirukan dan boleh mengecewakan anda dalam beberapa kes. Sudah tentu, jika matlamat anda untuk mengalami permainan ini hanya untuk menikmati permainan, anda akan mendapati banyak perkara menarik di sini.

Kritikan yang saya ada tentang naratif permainan ini adalah bahawa ia tidak jelas apa yang berlaku. Walaupun babak-babak cerita dibuat dengan sangat baik dan memberikan penjelasan yang diperlukan, saya merasakan cerita itu kelihatan agak bodoh dan cara penceritaannya perlu diperbaiki. Sudah tentu, ini tidak bermakna cerita itu buruk, cuma bagaimana ia diungkapkan agak tidak jelas.

Malah beberapa dialog ditulis sedemikian rupa yang anda fikir ia diambil dari enjin carian bahasa Inggeris, dan masalah ini agak difahami apabila membacanya. Sudah tentu, kerana Wira & Taksa bukanlah tajuk yang didorong oleh cerita dan tumpuan utama adalah pada permainan, walaupun anda tidak memahami apa-apa daripada cerita itu, ia tidak akan menyebabkan sebarang masalah dalam kemajuan permainan, dan oleh itu tidak mengetahui apa yang berlaku bukanlah masalah besar

Dari segi permainan, Wira & Taksa: Against the Master of Gravity ialah platformer 2D di mana keupayaan melompat anda digantikan dengan butang suis graviti. Malah, pembalikan graviti adalah berdasarkan idea pelik, pendekatan baru kepada genre patforming, dan ia berfungsi dengan hebat.

Kebanyakan masa anda dihabiskan untuk melompat, membuka pintu, mencari item dan menyelesaikan teka-teki. Anda meneroka dunia terbuka kecil yang kelihatan seperti Metroidvania, tetapi sebenarnya hanyalah tisu penghubung antara tahap yang agak tertutup. Ciri inovatif permainan ini ialah anda perlu bertukar antara dua watak dalam bahagian permainan untuk menyelesaikan teka-teki. Oleh kerana setiap watak dalam permainan mempunyai kebolehan yang berbeza, setiap satu digunakan dalam bahagian tertentu. Contohnya, Wira cepat dan tangkas serta dapat mengelak bahaya dengan lebih mudah, manakala Taksa lebih gemuk dan lebih perlahan serta mempunyai tukul untuk mengalahkan musuh.

Dalam Wira dan Taksa: Against the Master of Gravity, mekanisme lompatan juga berbeza daripada tajuk platformer 2D yang lain. Apabila anda melompat, bukannya jatuh kembali ke tanah, anda pergi ke siling dan berjalan di atasnya sehingga anda melompat semula dan kembali ke bahagian bawah skrin. Ciri ini membolehkan anda mengatasi halangan dan menyelesaikan teka-teki pada masa yang sama. Di samping itu, terdapat beberapa item tersembunyi untuk dikumpulkan, yang merupakan latihan yang bagus untuk mereka yang ingin mengalami cabaran tambahan. Jika anda kehabisan tenaga di sepanjang jalan, anda akan bermula semula di pusat pemeriksaan terakhir yang anda capai.

Saya sangat menyukai gaya seni permainan ini dan suka menonton adegan potong. Reka bentuk persekitaran dan teka-teki dibuat dengan sangat baik dan penggunaan palet warna gembira telah mencipta semacam kemeriahan dalam dunia permainan. Sudah tentu, lakonan suara watak-watak memerlukan penambahbaikan, supaya apabila watak bercakap, anda merasakan pembesar suara terlalu dekat dengan mikrofon. Kesan bunyi lain tidak menjadi masalah dan muziknya sepadan dengan tema permainan.

Secara umum, permainan Wira & Taksa: Against the Master of Gravity menggunakan idea kreatif dalam permainannya yang saya lihat dalam beberapa tajuk bebas. Hakikat bahawa anda boleh menukar graviti yang memihak kepada anda dengan menekan butang, serta keupayaan untuk bertukar antara dua watak utama, masing-masing dengan kebolehan yang berbeza, adalah antara ciri-ciri cemerlang yang akan membuatkan anda terlibat sehingga akhir cerita .

Saya hanya berharap ia mempunyai naratif yang lebih jelas yang boleh saya fahami dengan lebih mudah. Kerana ia kelihatan seperti sangat pelik dan saya sentiasa mahu memahami apa yang sedang berlaku. Walau bagaimanapun, Wira & Taksa masih merupakan platformer yang menyeronokkan bernilai masa anda, dan anda boleh menambah dengan mudah pada perpustakaan Nintendo Switch anda.

Permainan - 9
Cerita - 7.5
Muzik - 7.5
Grafik - 8

8

Start typing and press Enter to search