semakan Claws and Feathers 3

Asal-usul permainan Match 3 boleh dikesan kembali kepada keluaran Chain Shot pada tahun 1985, yang menimbulkan konsep genre. Match-three pada asasnya ialah gaya permainan mudah alih yang berada di bawah kategori permainan teka-teki dan matlamat anda adalah untuk membentuk garisan, rantai atau kumpulan tiga atau lebih elemen dengan unsur yang serupa. Malah, dalam permainan sedemikian, anda berada di sisi teka-teki dengan mekanik yang berbeza, dan mengikut nama gaya ini, anda mesti memadankan unsur-unsur teka-teki ini antara satu sama lain. Setakat ini, saya telah mengalami banyak tajuk genre ini pada konsol Xbox atau pun pada PC, tetapi saya rasa trilogi Claws & Feathers adalah contoh sempurna bagi rupa yang boleh menawan hati.

Terdapat burung berwarna-warni dan anak kucing comel dalam permainan ini, yang pada pandangan pertama kelihatan seperti permainan perlawanan-3 yang sangat mudah dan biasa. Setiap peringkat melihat sebilangan burung terbang mengelilingi (secara kiasan dan kadang-kadang secara literal) semasa anda cuba menggerakkan kepingan anda di sekeliling papan seperti beberapa pakar strategi dalam catur, anda memikirkan beberapa langkah ke hadapan. Kini versi ketiga siri ini telah dikeluarkan pada 17 Mei 2024 oleh ChiliDog Interactive dan saya sangat teruja untuk mengalami versi baharu ini.

Premis ini mungkin terdengar biasa, ada burung yang marah kerana kawan mereka diculik oleh kucing kali ini. Walau bagaimanapun, jangan mengharapkan permainan berasaskan fizik. Ia adalah permainan teka-teki lurus yang bermain lebih dekat dengan Match-3, walaupun dengan perbezaan yang ketara, dan saya katakan ia lebih kompleks daripada sesuatu seperti Bejeweled. Tiada mod kesukaran permainan untuk dipilih dalam permainan ini. Semua tahap kesukaran mempunyai koleksi mereka sendiri.

Dalam Claws & Feathers 3, ayam anda terperangkap dalam sangkar berkunci dan anda perlu membebaskannya. Untuk melakukan ini, anda menggerakkan burung di sekeliling papan permainan dan memadankan 3 warna yang sama untuk memusnahkan beberapa burung dengan membiarkan mereka terbang. Ideanya adalah untuk membuka laluan pada papan permainan antara kunci emas dan sangkar berkunci. Menjadikan semuanya lebih sukar ialah setiap pergerakan menyebabkan telur muncul dan lebih banyak burung menetas. Kucing adalah penyekat yang sukar yang boleh anda hapuskan jika anda menggunakannya dalam perlawanan.

Kadangkala anda mungkin mengosongkan sebahagian daripada papan hanya untuk menyekat bahagian lain dalam gerakan yang sama, sedikit seperti mengambil langkah ke hadapan sambil meluncur ke belakang. Ia pasti memaksa anda untuk berfikir beberapa langkah ke hadapan semasa bermain. Mekanik permainan tambahan, seperti kucing dan bom, boleh terus menghalang atau membantu kemajuan anda semasa anda cuba menghapuskan halangan yang menghalang laluan anda.

Jangan terpedaya dengan penampilan comel dan ringkas permainan comel ini, kerana permainan Claws & Feathers menjadi sukar dengan cepat. Misi bermasa adalah amat sukar, dan saya mendapati hanya menyelesaikan tahap tersebut satu cabaran. Menyelesaikan syarat setiap papan teka-teki diulang beberapa kali dan sejujurnya saya mendapati permainan itu agak membosankan pada masa-masa tertentu.

Saya agak bimbang tentang tahap masa pada mulanya, kerana saya lebih suka bermain teka-teki dan permainan strategi kasual pada kadar yang lebih perlahan di mana saya mempunyai lebih banyak masa untuk memikirkan pergerakan saya, tetapi selepas beberapa percubaan saya dapat melaluinya tanpa masalah. . . Ini memaksa saya bermain sedikit berbeza untuk tahap tersebut, yang sekali lagi saya fikir adalah variasi yang bagus.

Dari sudut pandangan teknikal, visual dilakukan dengan baik, kelihatan hebat pada skrin. Saya tidak mengalami sebarang pepijat atau masalah teknikal. Terdapat sepuluh pencapaian berbeza yang boleh dibuka dari permainan. Setiap pencapaian ini mempunyai keperluan tertentu yang mesti dilengkapkan sebelum ia boleh dibuka kuncinya. Ini hanyalah pencapaian dalam permainan.

Secara keseluruhannya saya menikmati Claws and Feathers 3 dan jika anda memerlukannya untuk menjadi lebih mencabar, cuba selesaikan semua objektif, yang mungkin agak sukar dalam beberapa peringkat. Ia cukup mudah sehingga pelbagai kumpulan umur boleh menikmatinya. Saya telah bermain kesemua 3 permainan dalam siri ini dan kesemuanya mempunyai permainan yang serupa, jadi jika anda menyukai satu versi siri ini, anda harus menyukai kesemuanya. Jika anda sedang mencari permainan teka-teki yang sedikit berbeza dan lebih kompleks daripada permainan perlawanan-3 yang ringkas, dan anda sukakan kelainan, saya tidak teragak-agak untuk mengesyorkan Claws & Feathers 3.

Permainan - 8.5
Cerita - 8
Muzik - 7.5
Grafik - 8

8

Start typing and press Enter to search