semakan Clunky Hero

Hari ini, permainan platformer sangat pelbagai dan banyak sehingga anda mungkin tidak mempunyai masa yang cukup untuk mengalami kesemuanya. Permainan yang ringkas dan menyeronokkan bagi tajuk ini menjadikannya pilihan yang baik untuk pencipta dan khalayak. Permainan Clunky Hero daripada Chaosmonger Studio ialah platformer baharu dan tajuk Metroidvania yang menawarkan anda pengembaraan dengan jenaka. Clunky Hero ialah permainan metroidvania dengan premis cerita lucu: protagonis, bernama Rufus, mesti menyelamatkan isterinya daripada kejahatan yang telah mengubahnya menjadi gadis anak patung berwajah itik. Kebanyakan komedi adalah dalam prolog, di mana kita boleh bercakap dengan beberapa NPC dan mengetahui lebih lanjut tentang latar. Saya katakan komedi, tetapi sebenarnya permainan mungkin gagal untuk membuat anda ketawa walaupun banyak percubaannya dengan dialog pelik, penerangan item dan pelbagai rujukan, dan sudah tentu, itu sepenuhnya soal selera.

Anda memulakan permainan di kampung protagonis, tanpa petunjuk jelas ke mana hendak pergi. Anda hanya perlu pergi ke kanan, tetapi selepas beberapa ketika anda menyedari bahawa laluan itu disekat dan anda sepatutnya pergi ke kiri sebaliknya. Walaupun ia kelihatan bagus, reka bentuk pentas sangat kabur dan tidak ada petunjuk di mana untuk mencari isteri protagonis atau mengapa kami perlu berpindah ke kawasan lain. Permainan ini tidak menetapkan matlamat untuk membuat kita meneroka dan mengikuti cerita. Dalam Clunky Hero anda juga boleh mendapatkan beberapa pencarian sampingan sepanjang perjalanan anda, kemungkinan besar oleh penduduk kampung yang sama dari prekuel yang nampaknya satu-satunya NPC yang tinggal di dunia ini. Seronok dapat bertemu watak baharu di kawasan lain dan ia menjadikan pencarian sampingan lebih menarik kerana ia hanya melibatkan mencari item atau orang dan kemudian kembali ke pencarian. Nasib baik, terdapat pilihan perjalanan pantas yang boleh digunakan untuk beberapa syiling.

Memandangkan Clunky Hero menggunakan struktur Metroidvania dalam permainannya, musuh muncul setiap kali anda meninggalkan kawasan, yang kadangkala boleh menjengkelkan, terutamanya memandangkan terdapat hanya beberapa jenis musuh tertentu. . Saya rasa mereka boleh dimulakan semula selepas menyimpan seperti kebanyakan permainan video lain. Pertempuran kelihatan asas dan tidak mencabar untuk permainan genre ini. Jika kita terluka, kita boleh mencari atau membeli barang penyembuhan yang memudahkan segalanya. Tiada strategi yang terlibat dan pergaduhan bos pun mudah dikalahkan, walaupun mereka tidak menunjukkan sebarang bar kesihatan pada masa ini, jadi kami tertanya-tanya berapa banyak pukulan yang perlu mereka potong.

Keseluruhan aspek RPG tidak ada sama sekali dalam permainan ini, dan oleh itu tiada bentuk pembangunan watak. Tiada kemahiran untuk membuka kunci peningkatan, tiada pilihan penyesuaian (kecuali beberapa yang asas seperti menukar senjata), dan secara amnya tiada cara untuk mendapatkan pengalaman pertempuran. Kami mendapat beberapa kemahiran insaniah (seperti lompat berganda) hanya selepas mengalahkan beberapa bos, manakala mengalahkan yang lain hanya memberi ganjaran kepada kami dengan syiling yang boleh kami belanjakan untuk membeli beberapa item atau peta harta karun.

Secara teknikal, grafik 2.5D kelihatan cantik dan berprestasi sangat lancar. Jelas sekali bahawa kebanyakan persekitaran permainan dilukis dengan tangan secantik mungkin, dan sudah tentu, ia kelihatan sangat bagus. Latar belakang permainan telah direka dengan teliti yang mungkin dan terdapat kepelbagaian yang cukup di antara mereka. Anda melalui kawasan yang berbeza seperti gua, hutan dan istana, yang direka dengan ketepatan tinggi dan terperinci. Mungkin permainan ini tidak boleh dibandingkan dengan tajuk terkenal seperti Ori dan Cuphead dari segi kualiti kesan visual, namun begitu ia tetap mempunyai kualiti yang tersendiri dan unik. Tiada suara yang melakonkan watak dalam permainan ini, dan pengembaraan anda bersama Rufus diiringi dengan runut bunyi ambien yang tidak pernah berulang atau terlalu kuat. Sudah tentu, apabila berhadapan dengan bos, muzik melonjak dan meningkatkan keseronokan permainan.

Clunky Hero ialah aksi metroidvania yang menyeronokkan, pengembaraan dan permainan main peranan. Pilihan unik permainan ini cantik untuk dilihat semasa bermain, dan aspek metroidvania dilaksanakan dengan baik. Tajuk ini kelihatan hebat dan mempunyai pangkalan metroidvania yang baik. Mekanik dan kawalan permainan benar-benar menyeronokkan dan gaya visual sangat sepadan dengan gaya yang dituju oleh pembangun. Kawalan adalah responsif dan ia mempunyai kesan visual dan reka bentuk bunyi yang baik. Strategi serangan agak berulang untuk kebanyakan musuh awal, tetapi terdapat banyak musuh yang menjadi lebih mencabar dan unik semasa anda maju, memerlukan sedikit strategi untuk menguruskannya dengan betul. Saya mengesyorkan pengalaman permainan ini kepada semua pemain, kerana ia sangat berbaloi.

Permainan - 9
Cerita - 8.5
Muzik - 8.5
Grafik - 9

8.8

Start typing and press Enter to search