semakan Croc’s World 4

Salah satu permainan platformer yang agak baik, yang telah dikeluarkan dalam empat versi berbeza, ialah siri yang pertama kali dikeluarkan untuk peranti mudah alih dan disebabkan kejayaan ketara yang dibawanya, ia telah memutuskan untuk mengalihkan versi konsol siri ini. ditawarkan.

Sprakelsoft, sebagai pembangun francais ini, telah lama bekerja dalam bidang penerbitan port permainan mudah alih untuk konsol, dan koleksi Croc’s World dianggap sebagai salah satu produk paling terang mereka, yang versi pertamanya telah tersedia untuk peminat. pada tahun 2014. Kini, tajuk terbaharu dalam siri ini, Croc’s World 4, telah dikeluarkan pada 26 Januari 2024, dengan banyak kandungan baharu dan jam permainan yang menyeronokkan, dan saya teruja untuk sekali lagi mengalami hiburan kos rendah yang dimiliki oleh permainan ini untuk menawarkan.

Walaupun saya telah menyemak banyak permainan dalam genre platformer, saya rasa siri Croc’s World adalah salah satu yang paling menonjol, yang diilhamkan oleh tajuk platformer klasik yang lain dan membawa banyak keseronokan. Salah satu perubahan meluas edisi keempat ini ialah penambahan dua watak kanggaru baharu “Roodie” dan “Baby Croc”, yang mencipta banyak variasi dalam permainan. Tiada plot khusus di sini, kecuali anda perlu melengkapkan beberapa tahap yang ditetapkan di lokasi berbeza dalam tempoh masa tertentu dan mengumpul bintang di sepanjang jalan.

Jika anda telah bermain mana-mana permainan sebelumnya dalam siri Croc’s World, anda tidak akan menemui sesuatu yang baharu di sini. Ia adalah platformer klasik yang memaksa anda bermain sebagai Croc – atau Roodie atau Baby Croc, yang mana anda suka – melalui enam puluh peringkat gila. Tahap permainan dibahagikan kepada pulau yang berbeza dan tugas anda dalam setiap daripada mereka adalah untuk mencapai penghujung setiap peringkat. Dari situ, anda akan diarahkan kepada orang seterusnya untuk mencuba lagi.

Setiap watak dalam Croc’s World 4 boleh berjalan, melompat dan memusnahkan musuh dengan melompat ke atas mereka (seperti versi klasik siri Mario). Terdapat item dan kuasa untuk dikumpulkan, selalunya disimpan dalam blok tertentu yang mesti dipukul dari bawah. Halangan utama di sepanjang jalan termasuk lubang dan pisau cukur, manakala platform bergerak dan bola pemusnah juga muncul di sepanjang jalan. Semua perkara ini mengingatkan anda banyak siri Mario, yang berfungsi dengan baik.

Kuasa yang anda dapat datang dalam dua bentuk: topi keledar dan beg untuk menyimpan batu. Yang pertama membolehkan watak permainan memukul blok dengan kepala mereka dan menerima lesen. Kuasa kedua memberikan watak-watak beg simpanan batu untuk dibaling ke arah musuh dan diisi semula setiap beberapa minit. Kuasa ini juga bertindak sebagai sejenis meter hayat, secara kebetulan meningkatkan markahnya daripada satu kepada maksimum tiga.

Walaupun tahap dalam Croc’s World 4 kebanyakannya sangat mudah dan cepat untuk diselesaikan. Kebanyakan tahap ini sangat mudah untuk dilalui, malah mendapatkan penarafan tiga bintang tidak menimbulkan banyak cabaran. Untuk melepasi beberapa peringkat, anda juga memerlukan kenderaan khas yang telah ditambah dalam versi baharu ini, kapal selam dan helikopter, yang menambahkan banyak rempah kepada permainan. Nasib baik, kawalan permainan adalah responsif dan lancar sepenuhnya dan semuanya dilakukan dengan baik untuk mendapatkan pengalaman yang sempurna. Sudah tentu, pengesanan perlanggaran mungkin lebih jelas, yang sangat menjengkelkan apabila melompat ke atas musuh.

Pastinya, salah satu ciri siri Croc’s World yang menjadikannya popular ialah grafik ala kartun yang membawakan estetika yang menyenangkan. Dunia permainan kelihatan sangat berwarna-warni dan cantik, malah pemodelan watak-watak permainan direka dengan ketepatan yang terbaik. Sudah tentu, persekitaran yang berbeza di mana anda mengembara juga merupakan bukti dakwaan ini. Saya mengagumi usaha pasukan reka bentuk permainan untuk mencipta karya seni sedemikian walaupun mempunyai bajet yang kecil.

Runut bunyi juga berubah apabila memasuki setiap persekitaran dan walaupun ia mungkin berulang pada masa-masa tertentu, ia sepadan dengan tema keseluruhan permainan. Kesan bunyi itu sendiri juga bagus, walaupun mereka memerlukan sedikit tweak.

Antara tajuk platformer lain yang saya alami di Xbox One setakat ini, Croc’s World 4 adalah salah satu tajuk yang menonjol, dan walaupun ia bukan tajuk yang sempurna, ia cukup bagus untuk apa yang cuba disampaikan. ia berkesan. Bahagian platformer perlu diperbaiki dan diperbaiki malah kadangkala pengawal tidak berfungsi dengan baik. Selain itu, hakikat bahawa permainan itu hanya ranap selepas selesai tidak sedikit pun untuk menggemari Croc’s World kepada pemain. Jika kita boleh mengabaikan masalah ini, memandangkan harga permainan ini yang rendah, ia akan menjadi pilihan yang baik untuk menghabiskan berjam-jam sebagai masa lapang.

Permainan - 8
Cerita - 7.5
Muzik - 8
Grafik - 8.5

8

Start typing and press Enter to search