semakan Golfinite

Jika anda seorang pemain yang lebih tua dan masih ingat zaman permainan lebih penting daripada grafik, jangan teragak-agak untuk membeli permainan ini. Golfinite adalah kemunculan kembali kepada gelaran golf lama dari tahun 1980-an. Gaya grafik, pilihan untuk tidak menghidupkan pemain golf, bunyi, semuanya memberikan permainan rasa retro dengan beberapa kemas kini untuk permainan hari ini. Terdapat sedikit sistem kemajuan serta beberapa bahaya/pilihan menarik yang menjadikannya lebih daripada “hanya golf biasa”. Permainan ini telah dikeluarkan pada 9 Februari 2024 untuk Nintendo Switch, dan sudah tentu, ia juga tersedia untuk pemilik PC setahun sebelumnya.

Di Golfinite anda memulakan kerjaya anda sebagai pemain golf, menghadiri sesi latihan, mengasah kemahiran anda dan menunjukkan bakat anda untuk melayakkan diri ke kejohanan yang akan membolehkan anda mencapai kejayaan. Sebaik sahaja anda memahami mekanismenya, anda boleh membuat Par, Birdie atau bahkan Eagle dan ia berasa hebat apabila anda mendapatnya, dan saya telah mencuba beberapa permainan dan ia telah gagal, tetapi terdapat banyak potensi dan kualiti di sini. Terdapat permainan yang sangat kecil saiznya.

Untuk memastikan permainan semenarik mungkin, pelbagai halangan telah ditambah pada setiap padang golf yang perlu anda atasi untuk menang. Halangan ini termasuk pokok, perangkap pasir dan tanah lembap yang mengehadkan kejayaan anda. Halangan adalah antara tambahan yang sangat baik kepada permainan, saya sangat mengagumi pemaju untuk memasukkan perkara sedemikian.

Sebagai contoh, di antara halangan ini, terdapat penyu yang jika anda mendarat di kawasan mereka, mereka akan menolak bola anda ke tempat lain selain dari tempat anda ingin meletakkan bola. Kawasan yang diliputi oleh penyu ditanda dengan bijak sebagai “bulatan radar”. Ini akan membantu anda merancang di mana pukulan anda akan mendarat. Terdapat juga pusaran berayun yang boleh anda sasarkan untuk lebih dekat dengan apa yang akan diberikan oleh kelab pilihan anda. Kadangkala pusaran berada di kawasan yang mudah disasarkan, kadangkala terdapat keputusan risiko-ganjaran untuk mencubanya. Menariknya, anda boleh mematikan halangan ini daripada tetapan, dan ini adalah untuk orang yang mahukan pengalaman golf sebenar.

Terdapat juga beberapa elemen main peranan dalam permainan ini, contohnya anda mengumpul mata kemahiran dari semasa ke semasa dan semasa anda maju, anda mendapat peningkatan seperti lebih banyak pukulan bola langsung. Tetapi kejayaan dalam pertandingan sepenuhnya berdasarkan elemen pengisaran. Sebagai contoh, untuk mendapatkan mata, anda perlu melengkapkan beberapa permainan mini untuk mendapatkan bintang. Ia adalah pendekatan pelik yang memberi banyak tekanan kepada pemain dan menjadikan permainan membosankan pada pendapat saya.

Walau bagaimanapun, Golfinite membolehkan anda berasa mengawal setiap pukulan. Anda boleh mengawal kayu golf yang hendak digunakan dengan berapa banyak kuasa dan tempat anda memukul bola untuk membantu melaraskan putaran/potongan. Meter kuasa berfungsi seperti banyak tajuk lain kecuali anda boleh melihat secara visual jarak yang diunjurkan dan terdapat juga meter pukulan yang menunjukkan kuasa sasaran anda (iaitu tidak meneka pada meter kuasa dan tidak perlu kecewa).

Anda masih perlu setepat yang anda boleh untuk mendapatkan pukulan anda, tetapi hukumannya tidak begitu berat sehingga menghalang anda daripada mengamuk. Angin juga memainkan peranan besar dalam cara bola anda akan menyala dan anda tidak melihat pratontonnya dengan penunjuk pukulan, jadi terdapat beberapa anggaran/perancangan yang perlu berlaku.

Secara visual, ia kelihatan seperti permainan NES dengan warna yang sangat terang dan cantik, tetapi saya amat mengesyorkan agar tidak terpedaya dengan gaya visual yang ringkas ini, kerana dalam bahagian yang boleh dimainkan, ia lebih rumit daripada yang anda fikirkan. Nampaknya Reka bentuk padang golf dibuat dengan baik dan palet warna yang digunakan di dalamnya memberikan gabungan yang hebat. Bunyi bola terbang keluar mencipta bunyi permainan 90-an yang sangat berbeza yang benar-benar indah.

Saya memainkan tajuk ini di Nintendo Switch dan tiada masalah prestasi. Walau bagaimanapun, menavigasi menu agak sukar. Sukar untuk mengetahui apabila anda telah pergi ke pilihan dalam menu. Sebahagian daripada ini adalah disebabkan oleh gaya menu, dan cabaran lain adalah disebabkan oleh warna. Saya biasanya perlu menatal menu untuk melihat perubahan dan kemudian saya boleh mendapatkan pilihan yang saya cari.

Secara keseluruhan, Golfinite mempunyai banyak potensi, tetapi ia memerlukan lebih penggilap dan kandungan sekarang. Secara keseluruhan, permainan ini difikirkan dengan baik dan direka bentuk serta menghubungkan trend permainan sukan semasa dan klasik dengan baik. Saya mengambil sedikit masa untuk memahami sistem fizik kerana saya tidak tahu ia seperti permainan arked dan itulah sebabnya ia agak mencabar, mungkin pakar golf berpendapat ia sangat asas dan memang begitu, tetapi bagi orang biasa yang suka golf dan Ia hanya mahu berseronok, ia sangat kompetitif dan sangat mencabar.

Permainan - 8
Cerita - 7
Muzik - 7
Grafik - 8.5

7.6

Start typing and press Enter to search