semakan Embraced By Autumn

ebi-hime adalah salah satu pembangun terkenal dalam bidang pembuatan permainan gaya novel visual, yang telah mengeluarkan banyak tajuk dalam genre ini seperti With Eyes of Ice, It gets so lonely here, Unluckily in Love dan The Fairy’s Secret. Syarikat perjudian ini mempunyai kemahiran yang hebat dalam mencipta novel visual yang menarik, dan saya cadangkan jika anda belum mengalami salah satu permainannya lagi, anda pasti perlu menggunakannya.

Embraced by Autumn ialah satu lagi novel visual hebat daripada pembangun ini yang saya cadangkan kepada sesiapa sahaja yang menyukai cerita yang bagus. Ia sebenarnya novel visual yang menakjubkan dengan watak yang hebat dan penulisan yang hebat. Tetapi ini adalah novel visual dan bukan permainan novel visual, anda hanya mempunyai satu pilihan dalam novel, tetapi cerita semua wataknya sangat menakjubkan dan manis.

Ini adalah novel visual tentang Marcel, seorang remaja berusia 15 tahun yang dibuli oleh rakan sebayanya yang, berkat skandal terbaru bapanya, berpindah ke luar bandar untuk menamatkan pendidikannya di sekolah ibu saudaranya. Masalahnya sekolah makcik dia sekolah perempuan. Tetapi apakah penyelesaiannya? Marcel tiada pilihan selain berpura-pura menjadi perempuan selama setahun! Permainan ini mempunyai premis yang agak menarik, dan daripada apa yang saya boleh beritahu, sekurang-kurangnya satu atau dua jalan cerita membuatkan Marcel mempersoalkan identitinya, yang tidak akan dapat dicapainya jika dia tidak pernah menerima tawaran ibu saudaranya.

Dari segi permainan, permainan Embraced By Autumn lebih kepada tajuk berorientasikan cerita dan merupakan secebis kisah hidup pelajar berbeza yang memperkatakan kehidupan 4 orang gadis. Ia tiada pilihan selain memilih jalan mana yang hendak dilalui. Setiap laluan mengambil masa kira-kira dua jam dan setiap laluan berkaitan dengan kehidupan gadis yang dipilih. Setiap laluan menceritakan kisah yang berbeza dan anda akan melihat Marcel berkembang bersama pasangannya dari semasa ke semasa.

Sekarang saya telah menyemak semula cerita dan permainan permainan, saya ingin menyatakan pendapat saya tentang permainan ini dan sebenarnya mengkritik diri saya sendiri. Sudah agak lama sejak kali terakhir saya membaca satu daripada Masa Visual pembangun ebi-hime, tetapi saya pasti saya masih akan seronok melawatnya semula. Dipeluk oleh Autumn pastinya tidak mengecewakan juga. Pertama, saya suka premis cerita. Marcel seorang budak yang baik hati dan manis, tetapi kerana keperibadian dan reputasi bapanya, dia dibuli di sekolah lamanya. Saya boleh segera bersimpati dengan Marcel. Dia rasa tidak sesuai di sekolah lamanya, tetapi dia bimbang dia tidak sesuai di sekolah makciknya dan tidak diterima oleh rakan sekelasnya. Dia tidak berasa seperti lelaki di sekolah ini, walaupun pada hakikatnya dia adalah seorang lelaki.

Marcel sebenarnya cuba mencari tahu siapa dia. Jadi, sangat bagus Marcel boleh bermula di sekolah baru untuk menamatkan pendidikannya. Saya juga sukakan lakonan watak dalam cerita yang kebanyakannya perempuan. Terdapat banyak NPC serta empat minat cinta dengan personaliti yang berbeza. Semasa saya membaca setiap jalan cerita, saya mendapati diri saya belajar tentang masalah setiap gadis dan cara Marcel membantunya menyelesaikannya (semasa cuba merahsiakan identitinya).

Setiap laluan mempunyai bahagian drama yang saksama dan sedikit komedi. Jalan cerita Claudine, sebagai contoh, pasti mempunyai komedi yang paling banyak, tetapi kerana dia seorang pengacau (tetapi dengan hati emas), ia tidak mengejutkan saya. Pada pendapat saya, laluannya adalah yang paling optimistik daripada empat laluan, dan laluan lain lebih condong ke arah dramatik. Secara keseluruhan laluan setiap watak adalah berbeza-beza dan saya seronok membaca setiap satu dan bagaimana Marcel semakin rapat dengan salah seorang gadis itu dan akhirnya jatuh cinta dengannya.

Bagi plot, kita boleh mengatakan bahawa ia kelihatan agak baik. Kadang-kadang terdapat banyak lompatan masa, kebanyakannya dalam laluan dua watak Mirabel dan Celine, tetapi saya fikir itu bagus, kerana melalui setiap hari akan membosankan. Saya melihat beberapa kesilapan menaip dan sebagainya semasa permainan, tetapi ia tidak mengganggu saya daripada menikmati cerita itu.

Walaupun Embraced by Autumn bukanlah karya agung, ia menggerakkan emosi saya dan membuatkan saya menitiskan sedikit air mata dalam dua jalan cerita, yang bukan satu kejayaan kecil, dan beberapa wataknya meninggalkan kesan yang kekal dalam diri saya. Saya boleh mengesyorkan novel visual ini kepada sesiapa yang suka genre drama dan sedang mencari cerpen yang agak bagus tentang mengatasi kesukaran dan jatuh cinta dalam proses.

Permainan - 9
Cerita - 8
Muzik - 9
Grafik - 8.5

8.6

Start typing and press Enter to search