semakan Hyper-5

Hyper-5 ialah tajuk shoot ’em up yang dibuat dengan baik dan agak pendek yang memberi penghormatan kepada permainan klasik 90-an sambil menambah elemen tajuk baharu hari ini. Anda mungkin pernah mengalami permainan shmup lain pada Nintendo Switch anda, tetapi Hyper-5 telah direka dengan teliti untuk menawarkan sesuatu yang sedikit berbeza dalam genrenya, dan ia benar-benar menakjubkan. Permainan ini berjalan dalam 2D, tetapi juga menampilkan musuh poligon 3D dan pergerakan persekitaran yang berliku-liku sekali-sekala. Pada mulanya anda mungkin menganggap permainan ini hanyalah penembak pandangan sisi biasa, tetapi anda akan menyedari bahawa kapal dan latar belakang kelihatan sangat realistik dalam reka bentuk. Kajian semula permainan ini adalah berdasarkan versi Nintendo Switch.

Pada pandangan pertama, permainan ini mengingatkan anda tentang tajuk seperti DRAINUS dan R-Type Delta, di mana anda mengawal kapal angkasa yang masuk dari sebelah kiri skrin dan mesti mengalahkan musuh yang muncul dari sebelah kanan skrin. untuk memusnahkan Sebaik sahaja anda memulakan permainan, anda memilih gaya yang anda mahu mainkan. Permainan Hyper-5 mempunyai tiga mod yang boleh dimainkan: Mod Cerita, Mod Ketepatan dan Mod Arcade.

Mod ketepatan ialah pilihan terbaik untuk profesional dan pemain menembak yang berpengalaman. Dalam mod ini, kapal anda akan bergerak dengan lebih lancar, anda dan musuh anda akan menjadi lebih kuat, dan anda akan maju ke tahap yang lebih tinggi dengan lebih cepat. Tetapi anda akan mendapat kurang mata peningkatan. Mod cerita, yang diketahui, dan di mana anda perlu mengikuti cerita dan bahagian utama permainan dalam 5 peringkat. Dalam mod Arked anda perlu menggunakan gaya permainan yang tepat untuk menyelesaikan cabaran untuk mendapatkan mata peningkatan tambahan.

Dari segi permainan, Hyper-5 ialah tajuk Shump standard, memberikan anda banyak peluru dan peluru untuk memerintah neraka dan kesakitan ke atas musuh anda! Mod tembakan primer dan sekunder standard, senjata khas dan “orang luar” super-stealth, yang merupakan alat tambahan untuk menyediakan api penutup atau sesuatu untuk disembunyikan, ialah peralatan utama kapal anda. Cara membuka kuncinya adalah melalui sub-misi di sana seperti mengalahkan musuh dari jenis tertentu beberapa kali, akhirnya selepas percubaan berulang anda hampir tidak akan terlepas dan berkali-kali anda akan dapat memusnahkan raksasa besar itu.

Dengan melakukan ini, anda menaik taraf mata untuk kapal anda, yang kesemuanya boleh dinaik taraf lagi (dengan itu memberikan anda kembali mata) untuk mendapatkannya di mana anda boleh melakukan banyak kerosakan! Banyak variasi untuk jenis senjata api, peluru berpandu, dron/pilihan kegemaran anda dan perisai. Menariknya, anda juga boleh menaik taraf senjata untuk mendapatkan semula mata jika anda mahu. Sebaik-baiknya, anda sepatutnya dapat menewaskan gelombang musuh yang masuk tanpa berusaha terlalu keras tanpa berundur, dan dalam erti kata itu setiap peringkat lebih seperti sesi latihan… kadangkala anda juga boleh menukar barisan serangan dalam tahap atau Menghadap Tegak Beralih dari skrin sedikit sahaja untuk membenarkan musuh yang menganggap mereka boleh berputar tanpa cedera.

Apa yang saya suka tentang permainan ini ialah gudang senjata, tempat anda memilih dan menaik taraf peralatan anda. Untuk membeli peningkatan, anda juga memerlukan mata wang dalam permainan yang anda peroleh semasa bermain. Pertempuran bos juga sangat menakjubkan dan mencabar dalam beberapa kes.

Dari segi grafik dan kesan visual, permainan ini benar-benar menyerlah dan menawarkan banyak perkara berharga. Visualnya menarik perhatian dan reka bentuk musuh serta bos dibuat dengan sangat baik, daripada robot yang klise tetapi keren di peringkat awal kepada makhluk organik yang lebih jahat, semuanya dimodelkan dalam perincian tertinggi. Musuh anda kelihatan lebih pelik dalam setiap peringkat dan terdapat banyak variasi, yang sangat bagus untuk tajuk indie. Runut bunyi membawa anda ke dalam keluasan planet yang tidak diketahui dan menarik tetapi pada masa yang sama bermusuhan. Lagu ceria unik untuk setiap peringkat yang memastikan anda sentiasa selaras dengan aksi sambil tidak berhenti dalam ketidakpastian tentang perkara yang akan datang seterusnya.

Hyper-5 ialah tajuk penangkapan 2D tatal sisi yang hebat yang hanya mempunyai 5 tahap, tetapi ia mempunyai panjang yang baik dan sistem peningkatan berasaskan cabaran dan kepelbagaian menjadikannya sangat boleh dimainkan. Mengikut klasik genre ini, dalam permainan ini anda perlu menembak bos dan kapal yang lebih kecil dan mengumpul barang-barang dalam perjalanan anda yang membawa kepada peningkatan kebolehan memancing anda.

Permainan ini dioptimumkan dengan baik, muziknya cukup menyenangkan untuk membangkitkan nostalgia permainan lama, terdapat banyak tetapan untuk permainan “do-it-yourself” yang selesa. Paras laut di laut dalam sangat mengerikan, tetapi perjuangan menentang Titan adalah salah satu pengalaman paling menarik yang pernah saya alami dalam penembak. Walaupun kekurangan permainan ini, saya boleh mengatakan bahawa jika anda seorang peminat tajuk shmup dan mencari permainan yang agak berbeza dalam genre ini, Hyper-5 patut dicuba.

Permainan - 7.5
Cerita - 7
Muzik - 8
Grafik - 8

7.6

Start typing and press Enter to search