semakan Shieldmaiden: Remix Edition

Pengaruh hebat platformer dan permainan klasik tahun 80-an dan 90-an pada permainan baharu dan moden masa kini tidak boleh diabaikan atau dipandang remeh. Kebanyakan tajuk ini mempunyai grafik seni piksel yang menakjubkan dan menarik perhatian yang kelihatan cantik walaupun pada skrin baharu dan konsol hari ini serta mempunyai penampilan yang sangat menarik dan menyenangkan. Salah satu tajuk yang dibuat dengan baik dan menarik dalam genre platformer 2D ialah Shieldmaiden: Remix Edition, dibangunkan oleh studio kecil Dumativa, studio yang sama yang mengeluarkan permainan terkenal Songs for a Hero pada tahun 2016. Shieldmaiden telah dikeluarkan pada tahun 2020 untuk PC dan Nintendo Switch dan mempunyai prestasi yang sederhana. Kini, tiga tahun selepas dikeluarkan, ia telah dikeluarkan pada 5 Januari 2023 untuk konsol Xbox One. Edisi Remix mengandungi banyak kandungan baharu berbanding versi asal, yang paling penting ialah cerita yang disemak dan lebih mendalam, tahap dan ciri permainan baharu.

Kisah Shieldmaiden: Remix Edition berlaku dalam dunia futuristik pasca-apokaliptik yang berfungsi dengan baik dari segi estetika. Seni piksel cemerlang permainan ini berfungsi paling baik untuk mempamerkan bandar futuristik Modigard, yang telah dimusnahkan oleh kiamat. Di bandar ini, robot telah mengawal keadaan dan anda memainkan peranan sebagai seorang gadis bernama Asta, yang matlamatnya hanyalah untuk mencari kakaknya yang hilang. Malah, 90% daripada senario cerita terdiri daripada perbualan antara Asta dan pembantu AInya di dalam pemancarnya.

Berbanding dengan Lagu untuk Wira, permainan ini mempunyai banyak kekurangan yang menjejaskan pengalamannya yang menyeronokkan. Contohnya, dalam Lagu untuk Wira, kami mempunyai peringkat yang direka dengan baik, dengan musuh, cabaran, dsb. Di Shieldmaiden peringkat-peringkatnya kurang mendalam, dengan cabaran yang hampir tidak wujud, membuatkan anda boleh berjalan melalui pentas-pentas dan mencari koleksi. Walau bagaimanapun, apa yang kurang dalam peringkat yang mencabar, ia menebusnya dalam pergaduhan bos, yang benar-benar hebat.

Saya suka banyak perkara yang disertakan dalam permainan ini, contohnya sistem pergerakan diilhamkan oleh tajuk popular Megaman X di mana anda boleh meluncur di dinding dan melakukan gerakan pantas yang membantu anda Bergerak dengan cekap dan ciri-ciri ini seterusnya menambah lebih banyak pilihan untuk pertempuran permainan. Saya juga sangat menyukai reka bentuk senjata perisai, yang sama ada melempar sebagai cakera dan anda melakukan kombo bergerak dengannya atau mempertahankan diri, ia juga membuat penggunaan kreatif dalam segmen platform pada peringkat kemudian. Semasa permainan, anda sentiasa perlu membuat lompatan, yang diperlukan untuk melepasi bahagian platformer. Anda juga akan menghadapi musuh untuk dipukul hingga mati atau teka-teki gaya platformer untuk diselesaikan. Teka-teki sentiasa menyeronokkan dan pertempuran tidak pernah membosankan.

Semasa permainan, anda akan menghadapi lubang kematian tanpa amaran, yang kebanyakannya menjengkelkan. Permainan Shantae melakukan ini dengan tengkorak terapung kecil yang muncul keluar dari lubang. Dalam permainan ini juga, saya mengesyorkan sesuatu seperti ini. Kebanyakan bahagian pertarungan bos sangat menarik dan reka bentuk mereka benar-benar menakjubkan. Salah satu aduan utama saya tentang Shieldmaiden ialah terdapat begitu banyak lompatan yang perlu anda lakukan secara membabi buta. Kritikan utama saya yang lain adalah bahagian pertempuran perisai yang memerlukan beberapa penalaan halus. Memandangkan anda menggunakan butang yang sama untuk kedua-duanya, butang yang dikaitkan dengan serangan jarak dekat dan lontaran perisai kelihatan sangat rapat. Selain itu, oleh kerana terdapat hanya beberapa sudut terhad untuk melontar perisai, saya mengesyorkan meningkatkan kelajuan pergerakan perisai yang dilontar.

Muzik elektronik dan klasik gaya 80-an menepati mood permainan dengan baik, dan berasa sedikit kurang dalam tema untuk detik-detik yang lebih “sedih”, tetapi secara keseluruhannya ia berfungsi dengan baik. Secara visual, permainan ini kelihatan hebat, dengan grafik piksel dan gaya seni istimewa bersama-sama dengan animasinya yang cantik, ia boleh menarik perhatian anda.

Keseluruhan Shieldmaiden: Edisi Remix ialah tajuk yang sangat bagus, walaupun ia pendek dan anda boleh menyelesaikannya dalam masa 2-3 jam. Ia adalah platformer dengan gaya seni piksel yang cantik dan bergaya, dengan mekanik permainan unik menggunakan perisai dan beberapa ciri unik lain yang membawa idea inovatif. Permainan ini mempunyai banyak potensi untuk berkembang, tetapi beberapa masalah dan kekurangan telah menghalang pencapaian matlamat tersebut. Saya fikir dengan sedikit penggilap permainan ini boleh menjadi menarik! Saya mengesyorkan permainan ini dan walaupun saya kecewa dengan beberapa aspek pengakhiran permainan, saya tidak pernah bosan. Saya ingin mendapatkan sekuel atau DLC dengan lebih banyak tahap dan pergaduhan bos daripada permainan ini.

Permainan - 6.5
Cerita - 7
Muzik - 7.5
Grafik - 8

7.3

Start typing and press Enter to search