semakan Sokobalien

Saya tidak suka makhluk asing atau lembu. Tetapi apa yang saya suka ialah teka-teki dan tolak-menolak, yang segera mengingatkan teka-teki Sokoban. Saya juga suka permainan yang cantik dengan runut bunyi yang hebat, dan nasib baik saya dapati semua ini di Sokobalien. Ini adalah satu lagi kejatuhan dalam lautan luas teka-teki Sukoban dan mengenai makhluk asing yang cuba mencipta ladang angkasa lepas dengan menculik semua jenis haiwan. Anda mungkin terfikir sendiri bahawa Sokobalien, seperti tajuk lain yang serupa, tidak mempunyai apa-apa yang baru untuk ditawarkan dan hanya terdiri daripada sekumpulan tahap penuh teka-teki di mana anda perlu menolak kotak. Jika anda berfikir seperti ini, saya mesti mengatakan bahawa anda salah.

Memang benar bahawa pada awal permainan sehingga anda mencapai tahap tertentu, semuanya mengikut corak klise (sudah tentu, ini benar jika anda pernah bermain permainan teka-teki Sukoban sebelum ini) tetapi dari tahap Kemudian, apabila mekanisme baharu diperkenalkan, situasi berubah sepenuhnya dan permainan menjadi lebih sukar dan lebih menarik.

Seperti yang saya katakan, di Sokobalien anda bermain sebagai makhluk asing dan anda perlu menolak lembu dan haiwan ternakan lain seperti babi dan ayam ke dalam rasuk traktor UFO. Jika anda berjaya melakukannya, anda boleh mengharapkan untuk mencipta ladang angkasa terbesar di galaksi. Saya sangat menyukai permainan dan grafik permainan ini, apabila saya menamatkannya, ia adalah perasaan yang menyenangkan “permainan yang hebat sangat menyeronokkan”.

Ia adalah perkara yang jarang berlaku pada hari ini untuk mempunyai permainan pada harga yang sangat baik, grafik yang hebat dan tema dengan permainan yang pelbagai dan yang paling penting menyeronokkan. Nasib baik, dalam konteks ini, permainan Sokobalien dapat memenuhi jangkaan ini. Terdapat 100 peringkat tanpa had masa, kumpulkan bintang, pergerakan terhad dan tiada cara murah untuk menjadikan permainan lebih sukar. Seperti yang sepatutnya, kesukaran dan cabaran adalah dalam reka bentuk teka-teki itu sendiri, dan terdapat tahap yang indah. Walaupun tahap sukar, ia masih menyeronokkan sambil menggaru kepala kerana haiwan yang hebat dan kesan bunyi.

20 peringkat pertama adalah remeh walaupun bagi saya, maka keadaan menjadi rumit. Tiada apa-apa yang baru untuk ditawarkan sehingga tahap 16, di mana butang diperkenalkan untuk mendedahkan blok tersembunyi. Selain itu, haiwan baru memasuki dunia permainan, setiap satunya mempunyai kegunaan yang berbeza.

Lembu hanya satu blok untuk ditolak, biri-biri boleh dibuang di atas peti dan celah yang boleh ditolak, ayam meluncur dari dinding ke dinding (tiada dinding sebenar tetapi anda mendapat idea) dan babi di atas jubin, yang kemudiannya boleh diakses orang luar. Sebuah kotak ditekan pada mereka. Dynamite memusnahkan kotak tersebut dan itulah keseluruhan mekanik permainan Sokobalien.

Permainan ini memberi ganjaran kepada anda dengan syiling yang boleh digunakan untuk membeli barangan hiasan. Ciri yang menarik dalam permainan ini ialah syiling yang anda perolehi dalam setiap tahap sepadan dengan tahap anda berada, jadi tahap 100 memberi anda 100 syiling, tahap 67 – 67 syiling. Jadi memainkan semula keseluruhan permainan akan menjadi cara paling perlahan untuk melakukannya.

Sebagai tambahan kepada teka-teki, terdapat pelbagai topi yang boleh anda beli dengan syiling yang anda perolehi daripada tahap kemenangan. Membuka kunci topi ini dianggap sebagai pencarian sampingan dalam permainan yang memberi anda insentif yang baik untuk menyelesaikan tahap yang sukar. Selain itu, keupayaan untuk menukar warna latar belakang semasa permainan adalah benar-benar menarik dan mewujudkan banyak kepelbagaian dalam persekitaran. Anda juga harus menambah runut bunyi permainan yang menenangkan pada perkara ini.

Kesimpulannya, Sokobalien ialah permainan sokoban yang sangat menyeronokkan, terutamanya jika anda tidak berminat dengan pencapaian. Saya dengan yakin boleh mengatakan ini adalah salah satu pengalaman teka-teki Sokoban terbaik yang saya temui di Nintendo Switch eShop. Terdapat banyak teka-teki di sini yang benar-benar menarik minat peminat Sukoban dan benar-benar cuba menambah beberapa idea terobosan kepada genre tersebut. Sebaik sahaja anda memasuki dunia permainan yang berwarna-warni, tidak lama kemudian teka-teki dengan cepat menjadi mencabar dan sangat ketagihan. Jika anda peminat teka-teki Sokoban, saya amat mengesyorkan agar anda tidak terlepas pengalaman permainan Sokobalien.

Permainan - 9
Cerita - 7.5
Muzik - 7.5
Grafik - 8

8

Start typing and press Enter to search