semakan South of the Circle

Permainan video ialah medium yang telah ditakrifkan oleh permainan lebih daripada apa-apa sejak ia dilahirkan; Dari masa pemain biasa mendahului barisan dan memukul bola dengannya untuk mengalami kesan seperti ping pong sehingga kemudian apabila kami terpaksa menetapkan rumah dengan cara yang betul dalam kerja-kerja seperti Tetris atau membuat lompatan tepat pada masanya dengan Mario. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, medium ini telah mengalami banyak perubahan, dan sebagai contoh, selepas beberapa ketika walaupun gaya simulator berjalan muncul, di mana kami tidak melihat banyak permainan istimewa; Sudah tentu, gaya ini pada mulanya menyebabkan reaksi negatif daripada pengkritik dan pemain, tetapi lama-kelamaan ia menjadi biasa dan bahkan karya berharga dicipta dalam genre ini.

South of the Circle ialah karya yang dicipta oleh studio State of Play, yang pertama kali dikeluarkan pada 2020 melalui Apple Arcade. Hari ini, permainan ini tersedia untuk PC dan Switch, dan ini adalah peluang untuk melihatnya. Lebih daripada segala-galanya, permainan ini boleh dianggap sebagai pengalaman simulator berjalan, yang keutamaan utamanya adalah untuk menceritakan kisah yang berlaku semasa Perang Dingin.

Lebih tepat lagi, semuanya bermula pada tahun 1964 dan di dalam kapal terbang. Peter Hamilton, watak utama permainan, bersama rakan juruterbangnya, terpaksa melakukan pendaratan kecemasan di wilayah Antartika kerana kehabisan bahan api; Kawasan di mana Peter ditugaskan oleh kerajaan British untuk pergi dan menjalankan penyelidikan meteorologi. Tetapi pendaratan pesawat seperti ini dan penangkapan rakan Peter, yang kakinya cedera, membuat rancangan itu berubah dan menjadi percubaan untuk terus hidup. Melihat lampu merah dalam jarak yang agak dekat, Peter pergi ke arahnya dengan berjalan kaki, supaya dia mungkin boleh mendapatkan bantuan daripada orang yang tinggal di kawasan itu. Tetapi sampai ke tempat ini dan menyedari bahawa ia kosong adalah benar; Kejadian yang membuatkan kita tahu bahawa ceritanya tidaklah semudah itu dan lebih banyak perkara pelik berlaku.

Seperti yang dinyatakan, South of the Circle adalah lebih kepada pengalaman yang didorong oleh cerita daripada yang lain. Sebenarnya, permainan ini bukan satu-satunya cerita yang menjadi elemen terpentingnya, tetapi cerita itu hampir semuanya di Selatan Bulatan, dan atas sebab ini, kadangkala pengalaman permainan dipisahkan daripada menjadi permainan dalam erti kata sebenar perkataan dan menjadi hanya pengalaman yang, seperti filem, penonton Dia hanya pemerhati peristiwa dan tidak mempunyai banyak peranan di dalamnya. Walaupun kisahnya bermula dengan kes pendaratan pesawat yang buruk yang kami nyatakan, kami terus menemani Peter di peringkat lain dalam hidupnya; Sebagai contoh, kita melihat bahawa Peter sedang mengusahakan teks penyelidikan yang menyediakan asas untuk perkenalannya dengan seorang gadis bernama Clara, atau bahkan dalam beberapa bahagian permainan, kita melawat zaman kanak-kanak watak ini.

Salah satu perkara paling menarik yang telah dilakukan oleh pencipta di Selatan Bulatan ialah cara mereka bijak menukar antara masa dan situasi ini. Sebagai contoh, pada satu ketika kami memandu di tanah Antartika yang dilitupi salji, dan ini membuatkan Peter mengingati kali pertama dia memandu Clara ke destinasinya dalam hujan, dan permainan beralih kepada masa dan ingatan itu. Perubahan yang bijak dan menarik ini menyelamatkan pengalaman keseluruhan South of the Circle daripada monotoni dan pada masa yang sama memberikan kami pelbagai maklumat tentang watak ini dan pengembaraannya.

Kisah permainan ini juga banyak mencuba untuk menangani konsep yang berbeza pada masa yang sama. Dengan cara ini, kita mengikuti apa yang berlaku di rantau Antartika di satu bahagian, dan kita melihat bagaimana negara-negara yang berbeza, termasuk Kesatuan Soviet atau England, melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang telah mereka capai dalam perjanjian mereka, dan di bahagian lain, bentuk Kami sedang memerhatikan hubungan antara Peter dan Clara. Untuk bersikap adil, South of the Circle telah menangani semua konsep ini dengan cara yang realistik dan dengan komplikasi yang menarik, dan anda boleh menyentuh dan merasakan dengan jelas suasana istimewa dan menakutkan yang memerintah dunia semasa Perang Dingin.

Sementara itu, perwatakan watak yang sangat baik juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan mutu keseluruhan cerita. Dari Peter sendiri, yang dapat memahami hubungan antara tahap kehidupannya yang berbeza dan mengenal pasti masalahnya, kepada Clara, profesor Peter di universiti, dan watak lain, mereka semua adalah orang yang mempunyai kerumitan mereka sendiri, dan lakonan suara mereka benar-benar kelas pertama. Ia memainkan peranan yang sangat penting dalam menjadikan segala-galanya lebih baik. Studio produksi telah menggunakan pelakon suara terkenal dalam permainan dan sebagai contoh menyaksikan persembahan orang seperti Anton Lesser, pelakon Maester Qyburn dalam siri Game of Thrones, Adrian Rawlins, pelakon filem Harry Potter dan siri Chernobyl , atau Guillem Lee, pelakon filem Bohemian Rhapsody dan ramai lagi dalam Kami adalah permainan yang kumpulan pelakon berkuasa ini telah menjadikan peranan watak dalam South of the Circle sangat semula jadi dan berkualiti tinggi, dan emosi disampaikan kepada penonton sebagaimana yang sepatutnya.

Beban utama naratif di Selatan Bulatan terletak di bahu dialog yang bertukar antara watak, dan terima kasih kepada lakonan suara yang sangat baik daripada watak serta penulisan dialog yang sangat baik, ia tetap menarik untuk ikuti mereka sehingga tamat permainan. Walau bagaimanapun, pencipta kadangkala menggunakan alat lain untuk menyampaikan maklumat, dan sebagai contoh, terdapat nota dalam beberapa persekitaran yang anda mesti baca, atau kadangkala berita yang disiarkan di radio menerangkan keadaan semasa dunia, yang berkaitan sepenuhnya dengan peristiwa itu. daripada cerita itu.

South of the Circle

permainan - 6.5
cerita - 7
muzik - 7.5
grafik - 7.5

7.1

Start typing and press Enter to search