semakan Zapling Bygone

Bertahun-tahun selepas kelahirannya pada 1990-an, permainan Metroidvania sekali lagi dihidupkan berkat karya bebas, dan atas sebab ini, hari ini kita melihat keluaran tajuk yang sangat popular dan menarik daripada genre popular ini. Seperti yang anda ketahui, Metroidvania adalah salah satu daripada banyak subkategori gaya aksi-pengembaraan, yang struktur keseluruhannya berbeza daripada tajuk-tajuk lain gaya ini, kerana permainan genre ini, yang dalam ruang aksi dan pengembaraan mereka, pergi ke besar dan dunia berliku dengan pelbagai laluan. Dan mereka memaksa pemain untuk meneroka persekitaran dan mencari item dan keupayaan yang berbeza.

Kebanyakan permainan Metroidvania termasuk lokasi dan bahagian yang tidak boleh diakses atau tersembunyi, dan selepas meneroka persekitaran yang berbeza dan memperoleh ciri khas, pemain perlu melawat bahagian sebelumnya sekali lagi dan mencuba nasib untuk melepasi halangan sebelumnya. Zapling Bygone ialah salah satu daripada tajuk Metroidvania terbaharu yang baru dikeluarkan untuk konsol generasi baharu, termasuk Xbox One, dan permainan ini betul-betul seperti yang anda harapkan daripada tajuk dalam genrenya.

Zapling Bygone semacam mengingatkan saya kepada permainan Super Metroid lama, manakala kebanyakan mekanik permainannya diambil daripada tajuk Hollow Knight. Dalam bahagian cerita permainan ini, anda mengawal makhluk asing seperti labah-labah yang dipanggil Zapling, yang mesti membunuh beberapa musuh dan bos dalam tahap yang berbeza untuk mendapatkan kuasa setiap tengkorak mereka dengan kuasa minda. sarang anda. Permainan ini hampir sama dengan permainan Carian dari segi reka bentuk persekitaran, grafik dan juga protagonis utama. Persekitaran permainan adalah kompleks dan cukup terperinci untuk menarik minat kebanyakan peminat Metroidvania, dan kemajuan dalam setiap kawasan peta adalah semula jadi dan pada kadar yang sesuai. Kisah permainan ini hebat, dengan dialog yang ditulis dengan baik, banyak kejutan yang menyeronokkan, dan lebih daripada beberapa detik lucu yang berjaya membawa keluar komedi dalam permainan video tanpa pernah merasa terpaksa. Malah, permainan ini menyampaikan jalan cerita misterinya dengan baik ke ruang yang ingin dicapai oleh permainan.

Dari segi permainan, Zapling Bygone sama seperti Hollow Knight: kerana anda perlu belajar dan menghafal corak serangan bos, anda memperoleh kemahiran baharu dengan mencari kuasa “mutasi”, dan melawan Anda membayar musuh. Pengubah suai ini mengubah suai dan meningkatkan kebolehan anda. Menjelang akhir permainan, anda juga akan berazam untuk melawat semula dan membersihkan mana-mana kawasan yang anda menghadapi masalah. Walau bagaimanapun, permainan ini sedikit lebih mudah diakses daripada Hollow Knight dan lebih kepada gelaran Metroidvania daripada gelaran seperti Souls. Permainan permainan ini benar-benar menarik dan sukar untuk diketepikan.

Mekanik unik permainan ini berkaitan dengan memakai tengkorak musuh, anda mendapat tengkorak selepas membunuh bos dan musuh yang berbeza, yang menggunakannya, memberikan anda kebolehan baharu yang membolehkan anda Mencapai kawasan baharu permainan. Semasa permainan, anda melepasi semua jenis halangan dan musuh, merangkak di dinding dan mendapat banyak perkara dengan menerokai persekitaran.

Anda perlu memperoleh tengkorak yang berbeza untuk meningkatkan kebolehan anda dan juga untuk menghadapi musuh yang lebih kuat, dan atas sebab ini, penerokaan dalam permainan ini adalah sangat penting. Sudah tentu, cuba menavigasi bahagian permainan ini walaupun dengan pokok kemahiran berjalan boleh mengecewakan. Pertempuran ini benar-benar dinamik, responsif dan sangat menyeronokkan, saya lebih sukakan lebih banyak cabaran atau keseimbangan dalam permainan kerana beberapa peningkatan kuasa yang anda dapat dengan mudah boleh membuat kebanyakan pertempuran bos. Tidak mengapa, tetapi permainan masih menyeronokkan dan anda tidak akan kecewa.

Menawarkan komik koleksi pilihan adalah hebat, dan saya berasa terdorong untuk memburu seberapa banyak koleksi yang saya boleh serta-merta selepas membuka panel pertama komik itu. Dunia permainan mempunyai struktur yang saling berkaitan dan terdiri daripada 6 biom, setiap satu dengan musuh, bos dan ceritanya sendiri. Petanya tidak begitu terperinci dan boleh diperbaiki, tetapi untuk permainan sebesar ini ia bukanlah masalah besar. Walaupun terdapat beberapa kelemahan dalam kawalan, Zapling Bygone masih menyeronokkan dan menyeronokkan.

Saya sangat menyukai grafik seni piksel dan muzik permainan ini dan menontonnya memberikan saya perasaan yang hebat. Pada pendapat saya, elemen lukisan tangan permainan ini entah bagaimana bertentangan dengan karya seni yang lain. Walaupun terdapat sangat sedikit daripada mereka yang kebanyakannya berkaitan dengan ikon dialog. Permainan ini dengan mahir melaksanakan grafik 16-bitnya dan reka bentuk wataknya diperincikan dengan baik. Runut bunyi juga mewujudkan rasa ngeri pada permainan yang sepadan dengan sempurna dengan persekitaran gelap dan gelap permainan.

Zapling Bygone ialah metroidvania yang pendek tetapi sangat menyeronokkan dengan beberapa kelemahan kecil yang tidak menjejaskan keseluruhan keseronokan permainan. Permainan ini sangat menggemaskan. Terdapat banyak musuh yang berbeza seperti raksasa sesungut, laser, tikus gergasi, dan yang paling penting, memakai tengkorak musuh dan menggunakannya untuk menaik taraf dan membimbing dalam bahagian yang berbeza dalam permainan adalah antara kemuncak permainan ini. Saya benar-benar tidak mempunyai kata-kata untuk menggambarkan perasaan saya dan betapa saya menikmati permainan ini, tetapi jika anda menyukai tajuk Metroidvania dan terutamanya jika anda meminati permainan indie dengan watak aneh dan sebagainya, Pilih permainan ini.

Permainan - 8
Cerita - 8.5
Muzik - 7.5
Grafik - 8.5

8.1

Start typing and press Enter to search