semakan Dance of Death: Du Lac & Fey

Salah satu ciri paling penting yang perlu diberi perhatian oleh pembangun permainan pengembaraan ialah subjek cerita, kerana kebanyakan tajuk pengembaraan adalah berorientasikan cerita dan di dalamnya senario cerita adalah sangat penting. Perkara lain seperti permainan dan muzik adalah kepentingan kedua dan pencipta harus mencuba sebaik mungkin untuk melaksanakan cerita sebagai konsep komposit bernilai tinggi pada permainan. Kadangkala menggabungkan topik cerita yang berbeza antara satu sama lain membawa kepada penciptaan karya unik yang boleh menarik perhatian pemain.

Sebagai contoh, bayangkan jika kita mencampurkan lagenda istana Raja Arthur dengan kisah terkenal Jack the Ripper di Victorian England, bagaimanakah produk akhirnya? Ini ialah ciri utama cerita Dance of Death: Du Lac & Fey, yang disertai dengan pengembaraan titik dan klik yang membawa anda menyiasat pelbagai kes jenayah. Permainan ini pada asalnya merancang untuk menaikkan kos pembangunannya melalui kempen Kickstar, tetapi ia dibatalkan sehari sebelum tarikh akhir dan hanya berjaya menaikkan separuh daripada matlamatnya. Mungkin dengan pandangan ringkas pada imej permainan, anda mungkin tertanya-tanya mengapa ini berlaku kepada permainan, tetapi dalam apa jua keadaan, permainan ini akhirnya dikeluarkan secara keseluruhan dengan semua kelebihannya.

Dalam kisah Dance of Death: Du Lac dan Fey, anda memainkan peranan beberapa watak berbeza, terutamanya memfokuskan kepada dua watak ikonik Sir Lancelot Du Lac dan Morgana Le Fey, serta Mary Kelly. Du Lac memainkan watak Sherlock Holmes, yang sangat bergaya. Fey juga seorang ahli sihir yang dikutuk menjadi anjing dan sangat pintar. Ia tidak lama lagi menjadi jelas bahawa terdapat sejenis hubungan mistik antara kedua-dua wira ini, dan dengan meneroka persekitaran dan kaitannya dengan peristiwa sejarah, anda akan mencapai satu set sub-cerita yang dianggap sebagai sebahagian daripada keseluruhan naratif cerita itu. . Mereka mesti menyiasat pelbagai pembunuhan dan kes yang serupa dengan Jack the Ripper di Victorian London, dan meneroka pelbagai pembunuhan yang sangat dramatik dan tidak menyenangkan dengan cara yang interaktif.

Du Lac memainkan watak detektif profesional yang menyelesaikan banyak kes dengan anjingnya Fey. Fey mempunyai deria bau yang kuat dan sangat cekap dalam menyiasat kawasan yang Du Lac pernah lawati sebelum ini untuk mendapatkan petunjuk tambahan. Dia juga mempunyai keupayaan untuk bercakap dengan pelbagai haiwan, membolehkan dia mengumpul bukti yang tidak dapat dilakukan oleh rakan sekerjanya. Penceritaan berdasarkan peristiwa bersejarah ialah salah satu sorotan permainan ini, yang boleh menyelami anda dalam senario permainan yang kaya.

Sudah tentu, mekanik permainan Dance of Death: Du Lac dan Fey tidak begitu memuaskan sehinggakan mereka dapat memenuhi jangkaan anda. Sama seperti permainan gaya titik dan klik klasik, anda menghadapi adegan yang berbeza dan berinteraksi dengan watak dan persekitaran yang mengikut piawaian genre ini. Anda perlu melawat tempat yang berbeza dan bercakap dengan banyak watak, sesetengah daripada mereka membuat pilihan sebelum anda, kebanyakannya mempunyai sedikit kesan pada penghujung cerita. Malah, struktur permainan nampaknya sentiasa bergerak ke hadapan dalam laluan linear. Antara muka pengguna permainan ini sedikit ceroboh, dan titik keluar dari setiap adegan hanya muncul apabila watak menghampiri mereka. Jadi anda menatal setiap skrin untuk mencari ikon keluar. Ini menambahkan beberapa klik tambahan pada navigasi mudah.

Begitu juga, ikon perbualan muncul apabila anda mendekati watak, jadi anda perlu melingkari semua aksara pada skrin untuk mengetahui siapa yang mahu bercakap dengan anda, yang selalu menjengkelkan. Terdapat juga beberapa adegan “aksi” dalam permainan yang memerlukan koordinasi tangan-mata yang sempurna. Dalam kes ini, anda perlu mengklik pada bandul dengan warna tertentu untuk dapat melakukan langkah yang diingini. Di samping itu, terdapat beberapa permainan kecil sepanjang cerita yang seperti teka-teki dan sangat mudah untuk diselesaikan. Sistem simpan permainan juga berfungsi dengan baik, dan saya tidak kehilangan sebarang kemajuan atau perlu memainkan semula bahagian semasa pengalaman saya.

Gaya seni permainan ini agak menakjubkan, suara dan perwatakan watak-wataknya indah dan dilakukan dengan sangat baik. Plot permainan ini benar-benar menjanjikan dan boleh membuat anda sibuk sehingga akhir. Animasi dan dialog watak-wataknya sangat luar biasa. Trek suara dan lakonan suara sangat menggembirakan untuk didengari, sehinggakan saya tidak pernah mendapati diri saya mengklik dengan cepat untuk mengetepikan mereka untuk menamatkan perbualan.

Cerita, watak dan persekitaran menjadikan permainan ini berbeza daripada tajuk lain dalam genrenya. Tempoh permainan adalah sangat baik dan anda memerlukan kira-kira 8 jam untuk menyelesaikannya sepenuhnya, walaupun anda memerlukan lebih banyak masa jika anda mengumpul semua pencapaian pada konsol Xbox. Saya sangat menyukai watak-wataknya, plotnya ditulis dengan baik. Lakonan suara membantu menghidupkan cerita. Permainan ini mempunyai kelainan unik pada ceritanya yang biasa dan boleh diramal dan walaupun saya tahu apa yang akan berlaku pada akhirnya, pengakhirannya masih mengejutkan dan menyedihkan. Ia juga sangat menyegarkan untuk terlibat dalam cerita yang semakin berkembang dan mempunyai kebaharuan tertentu.

Permainan - 8
Cerita - 9
Muzik - 8
Grafik - 8.5

8.4

Start typing and press Enter to search