semakan Hei

Tahun 90-an amat penting untuk industri permainan video, kerana era keemasan permainan peranan dan tajuk platformer 2D pada konsol bermula pada dekad ini, dan atas sebab ini, anda hanya boleh mengalami permainan titik dan klik terbaik pada PC. Karya-karya ini menjadi sumber inspirasi untuk tajuk pengembaraan aksi moden selepasnya, sementara ia juga merupakan asas permainan berasaskan cerita. Apa yang menjadikan permainan ini menyerlah dan menyerlahkannya bukanlah grafik revolusioner atau belanjawan berjuta-juta dolar, tetapi semuanya bermuara kepada plot yang terbaik, teka-teki yang mencabar, watak yang berwarna-warni dan pendekatan inovatif untuk penceritaan mereka. Mungkin itulah sebabnya kebanyakan permainan dari era itu masih menyeronokkan.

Sudah tentu, perkara pertama yang menarik perhatian anda apabila memasuki permainan Hei adalah gaya seni yang cantik dan menakjubkan, yang hampir sama dengan gambar atau karya yang dilukis oleh kanak-kanak. Malah kemunculan protagonis bercakap untuk dirinya sendiri, dan keseluruhan butiran grafik permainan nampaknya diilhamkan oleh buku lukisan kanak-kanak, yang digabungkan dengan baik dengan permainan dan cerita permainan.

Palet warna yang digunakan dalam reka bentuk persekitaran dan imej latar belakang permainan benar-benar mengagumkan, dan kebanyakannya mempunyai penampilan yang berwarna-warni dan sangat ceria yang tidak kehilangan daya tarikannya sehingga akhir cerita. Tiada lakonan suara dalam permainan ini dan keseluruhan cerita diceritakan melalui persekitaran dan unsur-unsurnya. Runut bunyi permainan ini juga tidak kurang hebatnya, dan terdapat satu sorotan mengenainya.

Plot permainan ini sangat mudah dan bersahaja. Anda mengambil peranan sebagai makhluk humanoid bernama Hei yang memutuskan untuk melakukan perjalanan yang menarik untuk mencari pokok suci. Untuk tujuan ini, dia meneroka empat peringkat pelbagai dengan ciri lokasi yang berbeza dan dalam perjalanan dia bertemu dengan banyak watak yang membangkitkan rasa ingin tahunya dan membimbingnya dalam perjalanannya. Orang ini memberi anda maklumat berguna dengan dialog yang dinyatakan melalui bahasa simbol.

Permainan Hei mengikut prinsip standard gaya titik dan klik dan mempunyai permainan yang sangat mudah yang anda boleh memajukan cerita permainan dan mendapatkan satu langkah lebih dekat ke penghujung permainan dengan hanya mengklik pada titik yang berbeza pada skrin. Interaksi dengan watak dan item persekitaran adalah ciri paling penting dalam permainan tajuk ini. Senarai inventori item berada di sebelah kiri imej yang menunjukkan item yang anda ambil. Anda harus menggunakan item ini di tempat dan kes yang berbeza yang ditentukan mengikut persekitaran di mana anda berada.

Walaupun permainan ini juga dianggap sebagai tajuk dalam gaya teka-teki, tetapi pembangunnya telah menjadikan elemen ini sebagai pilihan atas sebab tertentu. Anda juga akan menemui beberapa elemen gaya objek tersembunyi dalam beberapa peringkat yang melibatkan mencari berbilang objek dalam persekitaran yang sama. Beberapa teka-teki juga meminta anda bermain permainan mini, tetapi kebanyakannya agak mencabar dan boleh membuatkan fikiran anda sibuk pada masa yang sama.

Seperti yang saya katakan, permainan Hei terdiri daripada empat tahap yang berbeza, setiap satu dengan temanya sendiri. Semasa pengalaman yang saya perolehi daripada permainan ini, saya menyedari bahawa bahagian yang paling sukar dan mencabar dalam permainan ini adalah berkaitan dengan tahap pertama dan jika anda boleh melengkapkan tahap bahagian ini, anda tidak akan menghadapi sebarang masalah dalam baki permainan. . Saya tidak faham mengapa pembangun membuat tahap pertama permainan begitu sukar. Kerana kebanyakan permainan gaya mata dan klik mengikut lengkung kesukaran yang agak lancar di mana semua atau bahkan tiada satu pun daripadanya boleh menjadi sukar. Untuk bermain permainan ini, anda boleh bermain melalui skrin sentuh Nintendo Switch atau menggunakan kawalan Joy-Con, mujurlah, permainan ini berfungsi dengan baik dengan kedua-dua ini dan mempunyai kawalan yang sangat mudah.

Walaupun Hei Game kelihatan seperti tajuk kecil, ia sebenarnya tidak semudah itu. Ia akan mengambil masa 3-4 jam untuk menyemak dan membuka kunci semua kostum sepenuhnya. Walaupun saya tersekat dan bergelut dalam bahagian permainan ini, saya masih mahu bermain berulang kali kerana ia sangat menakjubkan. Ini adalah permainan teka-teki yang pendek tetapi sangat cantik yang mempunyai suasana yang sangat menyenangkan dan tenang dan saya pasti anda akan seronok bermain.

Permainan - 7.5
Cerita - 7
Muzik - 6.5
Grafik - 8.5

7.4

Start typing and press Enter to search