semakan Like a Dragon: Ishin!

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran untuk keluaran subversi telah berkembang dengan ketara, dan bilangannya semakin meningkat dari hari ke hari. Tajuk sedemikian boleh menjadi kesinambungan permainan utama mereka dari segi cerita atau mereka boleh menceritakan kisah yang bebas sepenuhnya yang permainannya juga disertai dengan mekanisme baru. Permainan Like a Dragon Ishin ialah salah satu daripada subversi yang merangkumi elemen permainan asal dan menunjukkan item baharu yang menarik. Sudah tentu, tajuk ini juga mempunyai masalah kecil yang menyebabkan kita tidak berada di pihak yang sempurna Seperti Naga.

Versi pertama siri aksi dan lakonan orang ketiga Yakuza telah dikeluarkan pada tahun 2005, dan pencipta tajuk ini, Ryu Ga Gotoku Studio, dapat memberikan pengguna pengalaman yang berbeza. Selain daripada versi utama siri ini, sehingga hari ini, subversi berbeza telah dikeluarkan untuk siri Yakuza, beberapa daripadanya hanya tersedia di Jepun. Ryū ga Gotoku Ishin telah disediakan kepada pengguna PlayStation 4 di Jepun pada 2014, manakala tahun lepas versi remastered Ryū ga Gotoku Ishin yang dipanggil Like a Dragon Ishin telah diperkenalkan, yang kali ini tersedia untuk semua pengguna. Is.

Pertama sekali saya perlu mengatakan bahawa sebagai pembuatan semula dan penyetempatan, permainan ini benar-benar hebat. Cerita ini menarik seperti mana-mana permainan lain dalam siri Like a Dragon, tetapi kali ini, menyukainya lebih bergantung pada sejauh mana anda menyukai aspek sejarah dan budaya Jepun. Seperti yang saya katakan, Like a Dragon Ishin ialah spin-off daripada siri Yakuza/Like a Dragon, berlatarkan Jepun pada tahun 1860-an. Kisah permainan ini ditulis berdasarkan kisah tokoh sejarah Sakamoto Ryoma, tetapi dengan banyak penambahan dan perubahan yang menjadikannya lebih menghiburkan dan mengharmonikannya dengan tajuk lain dalam siri ini.

Selepas dilatih dalam kursus ilmu pedang pada zaman Edo, dia telah pulang ke kampung halamannya. Bagaimanapun, selepas pulang, dia menyedari perubahan di kampung halamannya dan dihumban ke penjara semasa konflik dengan ahli samurai peringkat tertinggi di Jepun. Peristiwa berlaku sedemikian rupa sehingga Sakamoto Ryoma dibebaskan dari penjara dan tidak lama kemudian, dia terlibat dalam pengembaraan dan acara yang sangat besar. Peristiwa yang secara beransur-ansur menentukan masa depan Jepun. Penceritaan yang baik dan menarik merupakan salah satu ciri positif Ishin dan dapat menarik minat penonton dengan baik.

Ishin! Ia menampilkan pelakon watak yang besar, kebanyakannya berdasarkan tokoh sejarah, tetapi semuanya digambarkan terutamanya oleh pelbagai watak daripada siri Yakuza/Like a Dragon. Walaupun mengambil kira hakikat bahawa permainan ini dianggap sebagai subversi siri Yakuza dan mempunyai cerita dan watak yang sama sekali berbeza berbanding dengan siri utama, ia mempunyai prestasi yang hebat dari segi perwatakan.

Pergaduhan di bahagian permainan Ishin! Seperti permainan lain dalam siri Yakuza/Like a Dragon, perbezaan utama dengan pertarungan di sini ialah gaya pertarungan yang unik dalam permainan, yang dibahagikan kepada tiga kategori: Swordsman, Gunman, dan Wild Dancer. Ketiga-tiga gaya mempertahankan diri ini sangat berbeza antara satu sama lain dan masing-masing mempunyai kegunaan tersendiri. Dalam mod Swordsman anda memusnahkan musuh menggunakan katana untuk pertempuran tangan ke tangan, Gunman membenarkan anda menggunakan senjata api untuk pelbagai serangan, dan Wild Dancer menggabungkan kedua-dua pedang dan senjata dalam gaya pertempuran yang lebih menyeluruh.

Permainan ini juga menampilkan gaya pertempuran brawler yang serupa dengan pertempuran tangan ke tangan yang biasanya dilihat dalam permainan Yakuza/Like a Dragon. Pertarungan secara amnya seimbang dalam tajuk ini, walaupun gaya Gunman boleh dengan mudah menjadikan banyak pergaduhan permainan kelihatan remeh dengan kekal dalam jarak. Secara umum, anda boleh menggunakan gaya pertarungan atau kelas kegemaran anda untuk membunuh musuh dan memenangi pertempuran, tetapi sesetengah musuh dan bos direka sedemikian rupa sehingga menggunakan kaedah lain juga boleh membantu anda. Juga Ishin! Ia mempunyai sistem kad yang dipanggil Troopers di mana anda boleh memilih kad yang berbeza untuk setiap kelas pertempuran. Setiap kad memberi anda kelebihan. Contohnya, kad biru mempunyai ciri pertahanan atau kad merah menawarkan ciri serangan yang berbeza.

Ciri baru yang boleh digunakan dalam pertempuran ini adalah tambahan yang menarik, jika tidak sedikit pelik walaupun dalam Legendary, ia menjadikan pergaduhan bos kelihatan sangat remeh. Dalam dunia permainan, terdapat pelbagai sub-misi dan permainan kecil yang memberi anda ganjaran berharga. Permainan ini dioptimumkan dengan baik dalam pengalaman saya dan saya tidak menghadapi sebarang masalah jatuh bingkai semasa saya memainkannya. Permainan ini berjalan dengan baik pada konsol Xbox Series X saya, dan walaupun saya menghadapi beberapa isu kecil, ia tidak menjejaskan permainan sama sekali.

Dunia permainan Seperti Naga Ishin! Ia mempunyai rasa yang biasa dengan dunia lain dalam siri Yakuza/Like a Dragon, jalanan yang sibuk dan subplot yang tersebar di seluruh dunia adalah apa yang anda harapkan daripada mana-mana permainan dalam siri ini. Tetapi suasana umum Jepun pada tahun 1860-an menjadikan dunia sangat berbeza dan unik berbanding dengan siri Yakuza yang lain. Walaupun persamaan keseluruhannya dengan keseluruhan siri ini, ia terasa agak menyegarkan.

Kesan visual permainan ini telah dicipta semula dengan indah berkat kuasa enjin grafik Unreal Engine 4, dan walaupun terdapat sedikit kekurangan, ia meningkatkan estetika keseluruhan permainan. Selain itu, kesan hab visual yang dinaik taraf semasa adegan cerita sangat mengagumkan dan reka bentuk bunyi juga adalah yang terbaik. Pelakon suara watak-watak tersebut adalah orang yang sama yang menyuarakan watak mereka dalam versi asal.

Secara umum, permainan Seperti Naga: Ishin! Ia adalah putaran unik dan pembuatan semula hebat siri Yakuza/Like a Dragon yang terasa biasa, tetapi menawarkan pengalaman yang unik dan menarik. Dunia, cerita dan permainan semuanya hebat dan semuanya bersatu untuk membuat permainan ini. Walaupun watak-watak cerita mempunyai penampilan dan pelakon suara versi asal, perwatakan mereka yang sangat baik telah membuatkan anda menerima mereka sebagai watak baharu dan berbeza dan anda boleh berkomunikasi dengan mereka dengan lebih baik. Pedang/pistol yang digunakan dalam permainan ini agak sukar untuk dibiasakan, tetapi menyeronokkan apabila anda membiasakannya. Jika anda peminat siri Yakuza, jangan lepaskan pengalaman permainan ini; Kerana ia sama seperti Yakuza 0, tetapi pada tahun 1860-an dan ia tidak akan mengecewakan anda sama sekali.

Permainan - 9
Cerita - 9.5
Muzik - 9
Grafik - 8.5

9

Start typing and press Enter to search