semakan Persona 3 Portable

Siri permainan Persona tidak setua banyak tajuk lakonan terkenal Jepun yang lain seperti Final Fantasy, Dragon Quest, dan Star Ocean, tetapi ia telah berjaya menunjukkan dirinya dengan sangat baik di kalangan peminat dan menarik perhatian mereka. Sudah tentu, Persona sendiri adalah subset siri permainan Shin Megami Tensei, yang mempunyai sejarah yang panjang, tetapi hakikatnya francais Persona telah mendapat populariti global dari dalam siri ini. Tajuk terakhir terbitan siri ini ialah permainan Persona 5, yang mampu meningkatkan kemasyhuran dan populariti francais ini berbanding dahulu. Berikutan pencapaian dan kejayaan besar ini, pembangun siri ini, ATLUS, memutuskan untuk mencipta semula versi lama siri Persona untuk pemain hari ini supaya orang yang belum berjaya merasai permainan ini boleh menikmati bermainnya. Permainan Persona 3 Portable sebenarnya adalah pembuatan semula versi ketiga siri ini dan bersama-sama dengan pembuatan semula versi keempat, ia dikeluarkan pada awal 2023 untuk konsol dan PC generasi ke-8.

Selepas pertama kali bermain Persona 5 pada PS4 saya, bermain Persona 4 Golden pada PC saya, dan kemudian sekarang bermain Persona 3 Portable, saya harus mengatakan ia sangat berbaloi. Persona 3 ialah permainan main peranan yang pada asalnya merupakan tajuk eksklusif untuk PS2 yang dikeluarkan pada tahun 2006. Setahun kemudian, versi permainan ini dipanggil Persona 3 FES telah dikeluarkan, yang termasuk ciri baharu dalam bahagian permainan serta senario baharu. Kemudian dua tahun kemudian, pada tahun 2009, Persona 3 Portable telah dikeluarkan, dimaster semula dengan ketara untuk konsol PSP. Di antara dua versi FES dan Mudah Alih, tidak mungkin untuk mengatakan yang mana satu adalah versi muktamad dan muktamad, kerana kedua-dua versi mempunyai ciri unik mereka sendiri dan sangat sukar untuk memilih mana yang lebih baik. Tetapi versi yang dikeluarkan untuk PS4 hampir merupakan port langsung versi PSP, dengan resolusi yang meningkat dan beberapa tambahan kecil.

Persona 3 Portable menceritakan kisah menarik penuh misteri dengan skap bunyi yang indah, keseluruhan cerita diikuti melalui potret watak dan kotak teks 2D dengan beberapa pilihan. Kisah permainan ini adalah mengenai sekumpulan pelajar sekolah menengah yang telah berpindah ke bandar baru di Jepun dan merupakan ahli baharu S.E.S.S., sebuah kumpulan yang ditubuhkan untuk membongkar rahsia fenomena Dark Hour. Waktu gelap di dunia ini ialah waktu antara satu hari dengan satu hari yang berlaku di tengah malam dan tiada siapa yang mengetahuinya.

Semasa berlakunya fenomena jahat ini, semua orang memasuki siri keranda kecuali beberapa yang kekal dalam keadaan normal. Protagonis dan beberapa rakan sekelasnya adalah antara orang-orang ini, dan selepas beberapa ketika mereka menyedari bahawa apabila fenomena waktu gelap berlaku, sekolah menengah mereka bertukar menjadi menara besar dan seperti labirin yang dipanggil Tartarus. Menara ini sangat tinggi dan terdapat beribu-ribu lubang hitam dan raksasa yang dipanggil bayang-bayang. Semasa cerita berlangsung, anda mengetahui lebih lanjut tentang Jam Gelap dan bertemu dengan pelbagai jenis watak.

Untuk pemain kali pertama di sini, saya tidak mengesyorkan menyertai permainan ini sebagai pengalaman pertama anda. Persona 3 Portable ialah versi yang dikuasai semula untuk konsol PSP yang mengalih keluar banyak kandungan yang termasuk perjalanan dunia 3D dan semua cutscene yang dianimasikan dalam 3D. Ini bermakna bahawa hanya apabila anda berada di dalam penjara bawah tanah, anda berjalan-jalan dalam 3D, dan tatal digantikan dengan imej 2D yang anda tuding dan klik untuk bergerak antara bilik, dan adegan potong atau potongan daripada permainan sepenuhnya. digantikan dengan bukan- gaya novel visual terperinci “penjelasan”. Malah, kekurangan adegan animasi untuk menyerlahkan momen tertentu, yang hadir dalam Persona 3 FES, benar-benar menjejaskan keseluruhan pengalaman dan rasa keseluruhan permainan baharu ini. Saya dengan yakin boleh mengatakan bahawa kelemahan terbesar permainan ini ialah kekurangan cutscenes cerita. Sifat novel visual permainan ini bukanlah perkara yang buruk kerana permainan Persona moden kini sebahagian besarnya adalah novel visual.

Permainan Persona 3 Portable sebenarnya tidak begitu berbeza daripada sekuelnya, walaupun aspek sosial agak mengerikan, kerana beberapa pautan sosial hanya tersedia untuk masa yang sangat terhad (ada yang paling baik untuk satu atau dua bulan). Watak-watak itu disenangi dan seperti yang dijangkakan anda akan semakin terikat dengan mereka selepas beberapa ketika kerana mereka mempunyai perwatakan dan persahabatan yang baik. Sebenarnya, permainan ini terdiri daripada dua bahagian, satu siri peringkat yang ditetapkan pada siang hari bolong dan dalam keselamatan sepenuhnya daripada bayang-bayang jahat, dan satu siri peringkat yang berkaitan dengan tengah malam dan masa yang sama dengan fenomena waktu gelap yang anda dan kumpulan anda ahli Ia memasuki pelbagai lubang hitam menara tak terhingga Tartarus.

Semasa hari permainan, anda perlu pergi ke tempat yang berbeza dan bercakap dengan watak permainan yang berbeza. Dalam bahagian ini, terdapat sesuatu yang dipanggil Pautan Sosial, yang sangat penting dan berpengaruh dalam kemajuan permainan, dan anda harus memberi perhatian kepadanya. Pertempuran adalah berasaskan giliran di mana anda memilih tindakan protagonis dan anda juga boleh mengarahkan ahli parti lain secara langsung atau membenarkan mereka bertarung menggunakan strategi yang ditetapkan. Dalam setiap pertarungan anda perlu mencari titik lemah bayang yang anda hadapi. Permainan ini mempertimbangkan beberapa kesukaran untuk pemainnya dan termasuk daripada mod yang paling sukar kepada mod yang paling mudah supaya ia boleh menceritakan kisahnya untuk setiap jenis pemain.

Grafik adalah tepat seperti yang anda harapkan daripada versi port permainan ini. Grafik yang dimaster semula kelihatan baik secara keseluruhan, tetapi tidak setanding dengan tajuk hari ini, dan tekstur grafik tidak mempunyai perincian yang diperlukan. Tetapi reka bentuk watak dan reka bentuk seni boleh diterima. Tetapi pencipta telah cuba untuk mengimbangi kecacatan grafik ini dalam bahagian muzik dan bunyi. Runut bunyi, estetika, plot, prinsip, dan gaya seni permainan ini semuanya menakjubkan.

Potongan muzik permainan ini mempunyai gabungan lagu yang paling terkenal, yang benar-benar konsisten dengan suasana gelap dan hitam permainan. Muzik dalam adegan pertempuran dimainkan dengan lagu yang lebih pantas dan boleh mengubah detik pertempuran dengan persona dan bayang-bayang menjadi pertempuran epik. Lakonan suara Jepun bagi watak-watak itu juga benar-benar hebat, biasanya apabila bercakap tentang anime atau media Jepun, anda lebih suka sarikata berbanding alih suara dan anda mungkin terkejut apabila mengatakan bahawa pencipta melakukan kerja yang hebat dengan lakonan suara Inggeris dalam permainan ini. Semua kecuali beberapa orang Jepun terdengar sangat mirip dengan orang Amerika, tetapi sebahagian besarnya mereka melakukan kerja yang hebat.

Saya pasti mengesyorkan permainan ini dan jika saya tidak bermain mana-mana Persona sebelum ini, saya akan melakukannya dari tempat ke-3 hingga ke-4 hingga ke-5 kerana ia menjadi lebih baik secara progresif dari segi kualiti hidup dan banyak perkara lain. Saya sangat menyukai aspek cerita dan memilih untuk tidak menulis mengenainya kerana anda perlu mengalaminya sendiri. Secara peribadi, saya tidak dapat menyatakan cerita yang paling saya suka kerana 3, 4 dan 5 semuanya mempunyai cerita yang menarik untuk diceritakan. Jika anda seorang pemain yang mengalami versi asal permainan ini, maka ini mungkin versi yang baik untuk anda mainkan kerana anda sudah mengetahui ceritanya dan boleh mengalaminya dengan cara yang segar atau lebih pantas. Jika anda sudah menikmati permainan Persona yang lain, atau jika anda peminat JRPG berasaskan giliran yang lebih lama secara amnya, saya pasti akan mengesyorkan yang ini.

Permainan - 8.5
Cerita - 8
Muzik - 8.5
Grafik - 7.5

8.1

Start typing and press Enter to search