semakan Persona 3 Portable

Persona 3 ialah permainan yang mula dikeluarkan pada tahun 2006. Atlus kemudiannya membangunkan versi permainan yang dibuat khusus untuk PSP (konsol permainan pegang tangan yang dikeluarkan pada tahun 2005). Tetapi selepas beberapa lama, versi permainan ini pada dasarnya dikurangkan telah dikeluarkan di bawah nama Persona 3 Portable, yang mempunyai banyak kekurangan berbanding versi asal, dan sudah tentu, ia disertai dengan satu siri kandungan tambahan eksklusif. Kandungan tambahan ini terutamanya termasuk penambahan protagonis wanita bersama dengan elemen baharu yang merangkumi acara, pautan sosial dan muzik.

Terdapat juga versi permainan yang lebih baik yang dipanggil “Persona 3 FES”, yang pada asalnya dikeluarkan pada konsol PS2, tetapi kemudiannya tersedia untuk PS3. Versi Persona 3 ini menambah hampir 30 jam permainan kepada tajuk asal, yang serupa dengan edisi Emas atau Diraja bagi ansuran keempat dan kelima francais itu. Permainan Persona 3 Portable, yang dikeluarkan untuk pelbagai konsol, terutamanya platform Xbox, walaupun ia adalah tajuk yang menakjubkan dan menyeronokkan untuk pemain Xbox, ia mempunyai beberapa kelemahan dan kekurangan yang menjejaskan pengalaman keseluruhan.

Siri permainan Persona yang dibangunkan oleh Shin Migami dari Tennessee mempunyai pasaran yang kurang kompetitif sehingga keluaran edisi ketiga, sehingga permainan ini memberikan seluruh siri kehidupan baru. Walaupun format mudah pelajar sekolah menengah mendapat kuasa persona untuk menggunakannya untuk bertarung berasal dari permainan pertama, beberapa bahagian permainan yang lebih dikenali, seperti hubungan sosial dan percintaan, bermula dalam Persona 3. Atas sebab ini, Persona 3 boleh dianggap sebagai permainan “pertama” dalam francais Persona yang mempunyai ramai pencinta dan peminat hari ini.

Persona 3 Permainan mudah alih menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan kecerdasan buatan dan hubungan sosial versi terdahulu francais ini, tetapi mengubah beberapa bahagian permainan, antaranya kita boleh menyebut novel grafik. Permainan ini masih berjaya menambah kandungan baru pada permainan utama, terutamanya kerana watak utama cerita, yang kali ini adalah seorang gadis, dan kehadirannya pastinya menambah idea yang sama sekali baru kepada permainan, bersama-sama dengan muzik dan perubahan. antaramuka pengguna. Cerita dan permainan permainan ini hampir sama dengan versi sebelumnya, tetapi dengan memainkan peranan protagonis gadis dan perubahan yang diterapkan, tajuk ini mendapat perasaan baru.

Sudah tentu, Persona 3 Portable secara khusus menampilkan kedua-dua protagonis lelaki dan perempuan, dan walaupun ciri ini mungkin membawa anda berfikir bahawa ini hanyalah perubahan yang mudah, biar saya beritahu anda, ia tidak. boleh jauh dari realiti. Bukan sahaja jalan ceritanya cukup berbeza untuk mengejutkan anda, walaupun anda telah membersihkan salah satu cerita protagonis, tetapi ikatan sosial (boleh dikatakan salah satu perkara paling penting dalam siri Persona) bergantung pada MC yang anda pilih.

lakukan, adalah berbeza secara drastik. Kedua-dua MC mempunyai akses kepada ikatan sosial unik yang tidak akan dapat dicipta oleh yang lain, tetapi itu bukan satu-satunya perkara. Walaupun anda membentuk ikatan sosial dengan seseorang, anda akan melihat sisi berbeza orang itu dengan memainkan kedua-dua wira. Pemain jarang melayan watak lelaki dan perempuan sama, jadi anda akan melihat sisi berbeza ahli parti anda. Malangnya, ke-4 atau ke-5 tidak, jadi anda hanya boleh mendapatkan pengalaman ini dalam Persona 3 Portable.

Permainan permainan ini termasuk pertempuran cerita dan menyelesaikan pelbagai penjara bawah tanah yang panjang yang membentuk momen paling menarik dalam permainan. Versi ini menggabungkan kedua-dua penjara bawah tanah dan item pertempuran cerita, serta penjara bawah tanah pilihan yang dilanjutkan, mencipta sesuatu yang benar-benar baharu untuk diterokai bersama. Ia sangat serupa dengan bahagian Mementos P5, jadi jika anda menyukainya, di sinilah idea itu dilahirkan. P4 kekurangan ini, jadi ia termasuk dalam ulasan ini. Dalam setiap penjara bawah tanah, anda menghadapi pertempuran bos yang perlu anda lawan dalam pertempuran berasaskan giliran.

Sebagai protagonis, anda perlu melalui keseluruhan tahun akademik yang penuh dengan acara harian dan mengalami perjalanan yang gelap dan epik dari dua sudut pandangan yang sama sekali berbeza, mewujudkan ikatan berharga dengan watak yang tidak dapat dilupakan. Sebagai seorang pelajar, anda mempunyai banyak masa terluang, tetapi anda perlu menghabiskannya dengan bijak. Persona 3 adalah berbeza secara keseluruhan berbanding P4. Walaupun P4 sangat berwarna-warni dan ceria, Persona 3 ialah permainan yang sangat gelap yang memperkatakan tema matang dan termasuk salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh remaja Jepun, bunuh diri, sebagai sebahagian daripada kandungan ceritanya. . Walaupun Persona 5 mewakili komuniti Jepun, saya masih fikir P3 ialah permainan Persona yang menunjukkan orang Jepun dan masalah yang mereka hadapi dengan lebih mendalam daripada permainan Persona yang lain, jadi jika itu yang anda cari Tarik, anda mungkin akan menikmati dunia P3.

Jika anda telah bermain Persona 4 atau 5 tetapi tidak tahu tentang versi sebelumnya dan teragak-agak untuk mengalami Persona 3 Portable, apa yang saya boleh beritahu anda ialah ansuran ketiga ini adalah kelahiran formula yang berjaya dalam siri Persona kerana kami ketahuilah hari ini. kami menyukainya Walaupun kedengaran aneh, Persona 1 dan 2 berasa lebih seperti Devil Saga daripada Persona, jadi jika anda menyukai dan menikmati edisi ke-4 dan ke-5, Persona 3 mungkin akan menarik minat anda juga.

Sudah tentu, kerana ini adalah permainan yang lebih lama, beberapa perkara mungkin kurang halus berbanding dengan edisi ke-4 dan ke-5, namun Persona 3 menonjol sebagai permainan unik dalam siri Persona yang membezakan dirinya daripada Ia membezakan tajuk Jepun yang lain. Sudah tentu, tajuk ini betul-betul sama dengan versi PSP, iaitu apa yang kebanyakan pemain mahukan. Jika anda peminat Persona 3 FES dan tidak pernah dapat memainkan versi mudah alih tajuk itu, permainan baharu ini tidak begitu sesuai untuk anda, tetapi ia mempunyai banyak perkara untuk diperkatakan untuk pemain baharu dalam genre ini. Saya syorkan kepada semua peminat tajuk Jepun yang menggunakan tema kehidupan seharian dalam cerita dan permainan mereka

Permainan - 7.5
Cerita - 8.5
Muzik - 8
Grafik - 8.5

8.1

Start typing and press Enter to search