semakan Persona 4 Golden

Siri permainan Persona yang popular telah dapat mendaftarkan namanya sebagai salah satu francais main peranan Jepun yang paling berjaya dan berkualiti tinggi. Malah, siri Persona boleh dianggap sebagai salah satu siri tertua dalam dunia permainan video, yang mempunyai ramai peminat di Barat selain daripada pengguna Timur. Salah satu sebab populariti francais ini adalah inspirasi kepada senario cerita siri ini daripada anime Jojo’s Bizarre Adventure. Wira-wira dalam cerita ini mampu bertarung dengan musuh mereka melalui pasukan khas yang dipanggil Persona. Setiap versi siri ini menawarkan pengalaman yang menyeronokkan dan menarik yang boleh menjadi sangat menarik untuk bukan peminat genre lakonan. Permainan Persona 4 Golden adalah versi yang lebih dinaik taraf dari segi kandungan berbanding versi asalnya, yang pertama kali dikeluarkan pada 2008 untuk PlayStation 2 dan dapat meneruskan kejayaan versi ketiga, dan kini untuk konsol lain, terutamanya Nintendo. Suis tersedia

Persona 4 Golden ialah permainan yang hebat dan versi ini ialah cara terbaik untuk masuk ke dalam siri ini. Watak-wataknya menarik, ceritanya menarik, dan sukar untuk meletakkan keseluruhan permainan sehingga anda telah menyerap segala-galanya. Kisah permainan ini adalah tentang seorang budak lelaki yang telah mencapai akil baligh dan terpaksa menghabiskan satu tahun persekolahannya di pekan kecil Inaba kerana masalah ibu bapanya. Selepas beberapa lama, dia melihat satu siri pembunuhan aneh dan atas sebab ini, dengan bantuan rakan-rakannya, dia memutuskan untuk mengenal pasti asal usul pembunuhan ini. Kisah ini secara keseluruhannya luar biasa dan sangat kaya. Ia menawarkan keseimbangan kehidupan dan kesungguhan yang hebat dan anda menantikan kedua-dua detik itu. Sepanjang permainan, anda mempunyai adegan anime penuh yang menakjubkan dan semasa anda menggunakannya dengan berhati-hati, ia digunakan dengan baik untuk mencipta detik tegang dan detik tenang.

Semasa permainan, anda, anak baru di bandar, bertemu dengan sekumpulan watak yang besar dan menakjubkan. Sebahagian daripada mereka akan anda benci dan sebahagian lagi anda akan suka sejak awal. Tetapi saya memberi jaminan kepada anda bahawa sepanjang permainan, walaupun anda tidak mengubah pendapat anda tentang mereka untuk lebih baik atau lebih buruk, dan ada kemungkinan besar ia akan berlaku, anda akan melihat perubahan dalam cara watak mendekati, terutamanya kerana sistem ikatan sosial permainan yang Seterusnya, ia adalah sangat menarik. Saya perlu memuji permainan ini lebih lagi dalam satu aspek tertentu dan ia mempunyai salah satu perwatakan terbaik yang pernah saya lihat dalam permainan.

Walaupun secara asasnya berbeza, setiap orang dalam kumpulan itu mempunyai hubungan yang menakjubkan antara satu sama lain sehingga menjadikan segala-galanya tentang kumpulan itu kelihatan semula jadi. Ada babak yang akan membuatkan anda menangis ketawa dan ada babak lain yang akan membuatkan jantung anda berdegup kencang apabila melihat apa yang berlaku di skrin. Watak adalah manusia, dengan semua keanehan yang diperlukan. Sebagai contoh, salah seorang daripada mereka sering ketawa pada saat-saat yang paling pelik, dan sebagai seseorang yang sering melakukan perkara yang sama, saya tidak dapat menahan senyuman dan berhubung. Dengan peredaran masa dan kemajuan dalam jalan cerita, anda akan bertemu dengan watak lain yang akan menyertai pasukan anda.

Gelung permainan utama Persona 4 Golden boleh dibahagikan kepada dua bahagian: penjara bawah tanah dan isu sebenar yang berkaitan dengan sebahagian daripada kehidupan seharian. Permainan ini berfungsi dengan sistem gaya kalendar: hari permainan yang berlalu adalah seperti kehidupan sebenar. Setiap hari anda mempunyai dua slot yang dipanggil untuk melakukan sesuatu – selepas sekolah/petang dan petang. Pada beberapa hari, cerita itu mungkin menduduki satu atau kedua-dua kapasiti kosong tersebut.

Apabila anda mempunyai masa lapang, anda mempunyai kebebasan sepenuhnya untuk melakukan apa sahaja yang anda mahu dengan hari anda: anda bermula di sekolah, sering menjawab soalan yang ditanya oleh guru, dan kemudian semua pertaruhan dibatalkan. Anda boleh bercakap dengan rakan-rakan, yang sesetengahnya hanya tersedia pada hari-hari tertentu, anda boleh menyertai pelbagai aktiviti seperti memancing, anda boleh membaca, anda juga boleh kembali ke penjara bawah tanah untuk meneroka mereka semula.

Permainan ini berterusan seperti ini, sehingga segala-galanya berlaku dan… anda terhad kepada urutan cerita yang membawa anda ke penjara bawah tanah seterusnya. Setiap kali anda membuka kunci penjara bawah tanah, anda diberi had masa untuk melakukannya dan anda boleh terlibat dengannya pada bila-bila masa. Permainan menggunakan elemen gaya perangkak penjara bawah tanah yang paling membosankan. Aspek permainan ini akan dilihat sebagai sangat mengecewakan kepada orang yang telah bermain Persona 5.

Dalam Persona 4 Golden, penjara bawah tanah adalah luas dan mempunyai berbilang tingkat, tetapi ia juga dijana secara separa prosedur dan tiada perubahan pada setiap satu. Setiap tingkat terdiri daripada koridor dengan bilik persegi, melainkan ia adalah tingkat khas. Sepanjang lantai, anda akan menemui banyak musuh. Setiap penjara bawah tanah mengambil masa 2-3 jam untuk disiapkan dan saya tidak mendapatinya sangat menyeronokkan. Tetapi bahagian pertempuran adalah sangat baik dan mereka dilakukan secara bergilir-gilir.

Gaya seni permainan ini adalah salah satu kegemaran saya, menarik perhatian setiap pemain dengan reka bentuk yang kadang-kadang unik dan tidak konvensional yang unik untuk siri Persona. Pemodelan khusus watak mempunyai corak mudah yang digunakan untuk kebanyakan watak dan musuh, dan ia akan menjadi sangat menarik untuk pemain baharu siri ini. Potret watak-watak yang dipaparkan semasa dialog, walaupun sangat ringkas, ia kelihatan agak bersih dan jelas.

Mungkin animasi watak tidak betul-betul memenuhi piawaian hari ini, tetapi ia dianggap benar-benar mantap untuk francais ini dan tidak ada masalah dalam hal ini. Permainan ini mempunyai runut bunyi yang luar biasa, dan permainan ini mempunyai salah satu lagu terkuat yang pernah saya lihat dalam permainan Jepun. Runut bunyi permainan ini diambil daripada gaya yang berbeza seperti pop, jazz dan rock dan membenamkan anda dengan baik dalam kandungan cerita. Dari segi bunyi dan muzik, permainan ini boleh dianggap sebagai salah satu yang terbaik dan anda boleh menikmati semua muzik semasa bermain permainan.

Sejujurnya, saya tidak pernah bermain permainan Persona sebelum ini, dan saya tidak pernah benar-benar menyertai tajuk gaya JRPG, dan fantasi yang paling saya perolehi dengan jenis permainan ini ialah siri Pokemon. Tetapi sejak saya pergi ke Persona 4 Golden, perspektif saya telah berubah sepenuhnya dan kini saya boleh mengatakan bahawa permainan ini gila dan saya menyukainya. Plot menarik anda, watak-watak biasanya membuat anda ketawa dan bahkan ada saat-saat yang boleh menakutkan anda, tetapi pada masa yang sama permainannya sangat ketagihan. Ramai orang yang mengulas permainan ini menolaknya sebagai orang yang memainkannya atas sebab nostalgia atau kerana mereka menyukai JRPG. Sebagai pendatang baru dalam genre ini, izinkan saya katakan bahawa siri Persona boleh menarik minat pemain baharu seperti juga pemain lama. Saya akan mengesyorkan permainan ini 100% kepada sesiapa yang mempunyai minat walaupun dalam RPG.

Permainan - 9.5
Cerita - 10
Muzik - 10
Grafik - 9.5

9.8

Start typing and press Enter to search