semakan Persona 4 Golden

Siri permainan Persona (dengan nama asal Shin Megami Tensei: Persona) dianggap sebagai salah satu permainan main peranan Jepun terbaik yang telah dikeluarkan dalam beberapa versi berbeza. Saya sentiasa mahu bermain permainan dari siri Persona. Jadi, apabila Atlus Studios mengeluarkan Persona 4 Golden, saya sangat teruja kerana akhirnya berpeluang memainkan salah satu daripada tajuk karya ini dengan sistem pertempuran yang menyeronokkan, cerita yang menarik, dan saya bertemu dengan watak-watak hebat yang akhirnya membangkitkan emosi saya. Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan dalam permainan ini, tetapi terpulang kepada anda apa yang anda mahu alami di Inaba City. Permainan ini akan berjalan dalam gaya permainan novel jenayah sebagai fokus utamanya, dan anda tidak perlu bermain mana-mana permainan Persona yang lain untuk memahami ceritanya, dan anda boleh melompat terus ke permainan ini.

Siri Persona yang popular menjadi karya cemerlang dari edisi ketiga dan seterusnya dan dikenali dalam kalangan pemain. Studio Atlus, pencipta siri ini dengan kejayaan tajuk kelima, memutuskan untuk membuat semula versi ketiga dan keempat permainan ini supaya pemain baharu tidak terlepas kegembiraan mengalami dua permainan yang menakjubkan ini. Selepas kejayaan versi ketiga, Persona 4 dikeluarkan untuk PS2 pada tahun 2008, dan pada tahun 2012, Persona 4 Golden dikeluarkan untuk PS Vita. Pembuatan semula semasa juga berdasarkan permainan yang dikeluarkan untuk konsol Vita yang hampir gagal, yang merupakan versi permainan asal yang dinaik taraf. Anda boleh memanggil permainan ini sebagai tajuk RPG Jepun. Anda boleh memanggil ini anime, dan anda boleh memanggilnya crawler penjara bawah tanah, novel visual, atau bahkan tajuk misteri jika anda mahu. Dari segi genre, semua ini adalah benar, dan Persona 4 Golden menggunakan semua ini dalam permainannya dengan cara yang artistik dan kreatif.

Kisah Persona 4 Golden berlaku pada tahun 2011. Protagonis dihantar ke sebuah bandar bernama Inaba kerana ibu bapanya bekerja di luar negara. Dia tinggal bersama bapa saudaranya Ryotaro Dojima dan sepupu muda Nanako. Semasa menghadiri sekolah menengah baru, dia berkawan dengan watak baharu Chie Satonaka, Yukiko Amagi, dan Yosuke Hanamura. Keadaan menjadi tenang di bandar ini apabila tiba-tiba beberapa pembunuhan aneh berlaku di bandar dan ia seolah-olah berkaitan dengan saluran tengah malam, jadi pada suatu malam hujan, wira kami memutuskan untuk melihat TV dan melihat wajah pelik, kemudian Dia memutuskan untuk memasuki halaman untuk mencari dirinya.

Di dunia lain, protagonis juga mempunyai impian di mana dia diajar cara memanggil Persona, namun, dia juga mempunyai keupayaan istimewa yang dipanggil Wild Card yang memberinya keupayaan untuk memanggil berbilang Persona. Kini, itulah yang ditawarkan oleh Persona 4 dari segi cerita. Plotnya ditulis dengan baik, penuh dengan misteri dan ketegangan yang membuatkan anda terus melabur. Namun, cerita itu mempunyai detik-detik yang tidak serius dan lucu. Beberapa watak dalam permainan ini benar-benar tidak dapat dilupakan, masing-masing mempunyai ciri unik mereka sendiri.

Dari segi permainan, Persona 4 Golden ialah gabungan hebat mekanik RPG tradisional, seperti menaik taraf dan mengurus inventori anda, dan elemen yang lebih unik, seperti keupayaan untuk memanggil watak yang berkuasa dalam pertempuran dan keupayaan untuk mengukuhkan hubungan anda dengan orang lain. watak. Sebenarnya, Persona 4 ialah RPG berasaskan giliran di mana anda akan melawan musuh yang dikenali sebagai Shadows. Musuh ini mempunyai kekuatan dan kelemahan khas yang boleh anda gunakan untuk memusnahkan musuh dengan lebih mudah. Ahli parti yang anda perolehi mempunyai sifat istimewa yang dikaitkan dengan mereka, seperti angin, ais atau api. Anda akan menggunakan persona anda dalam pertempuran untuk membuang mantra dan anda boleh membuat serangan biasa dengan watak anda. Pada akhir setiap pertempuran, anda diberi ganjaran mata pengalaman untuk meningkatkan watak anda.

Dungeons juga merupakan salah satu bahagian yang menarik dalam permainan ini, di penghujung penjara, anda akan melawan bos. Bos ini tidak begitu mencabar dan lebih seperti span, tetapi bos kemudiannya boleh menjadi sedikit rumit. Sebaik sahaja anda selesai dengan penjara bawah tanah itu, anda boleh kembali ke sana untuk melawan bos pilihan untuk mendapatkan barangan tambahan. Pertempuran agak menyeronokkan dan sangat lancar. Pertempuran adalah berasaskan giliran, tetapi ia juga pantas dan memerlukan strategi yang betul, memerlukan pemain menguruskan sumber mereka dengan teliti dan menggunakan kebolehan unik Persona mereka untuk muncul sebagai pemenang. Selepas menyelesaikan beberapa pertempuran, anda mungkin menerima acara yang dipanggil Shuffle Time. Acara ini akan menunjukkan kepada anda senarai kad dan anda hanya boleh memilih satu. Kad ini boleh memberi anda ganjaran seperti wang tambahan atau EXP.

Dari segi kesan visual dan grafik, walaupun permainan Persona 4 Golden telah dikeluarkan pada tahun 2012 dan reka bentuk visualnya tidak menarik perhatian, studio dengan menambah pelbagai tetapan pada versi PS5 telah menjadikan kualiti tekstur lebih baik daripada permainan yang dikeluarkan. dalam lapan tahun. bertambah baik dan pengguna baharu mendapat pengalaman yang lebih baik. Dari segi bunyi dan muzik, permainan ini boleh dianggap sebagai salah satu tajuk terbaik dan anda boleh menikmati semua muzik. Malah, muzik permainan ini sangat kedengaran dan pada saat ia dimainkan, ia boleh membuat anda menutup mata dan hanya mendengarnya. Suara watak-watak itu juga dilakukan dengan baik, kedua-dua dalam alih suara Jepun asal dan dalam alih suara bahasa Inggeris, dan atas sebab ini, anda boleh mengenali watak-watak ini dengan pemahaman yang lebih baik.

Saya menganggap Persona 4 Golden sebagai karya sebenar genre RPG, menawarkan cerita yang mendalam dan menarik, watak yang kompleks dan digemari serta mekanik permainan kreatif yang menjadikan permainan ini menyeronokkan untuk dimainkan. Ia benar-benar salah satu RPG terbaik sepanjang masa yang, seperti permainan dipacu watak lain, melakukan kerja yang hebat dalam mewujudkan persekitaran yang anda benar-benar rasa seperti berada di dalamnya, dengan muzik yang menakjubkan, interaksi yang hebat dan cerita yang menakjubkan. termasuk berbilang pengakhiran bergantung pada cara anda menjawab gesaan. Jika anda peminat RPG, JRPG, anime atau penceritaan yang hebat secara amnya, maka Persona 4 Golden mesti dimainkan. Ia adalah pengalaman yang sangat indah yang saya sangat mengesyorkan kepada sesiapa sahaja.

Permainan - 9.5
Cerita - 10
Muzik - 9.5
Grafik - 9

9.5

Start typing and press Enter to search