semakan Sniper Elite 5

Sniper Elite 5 ialah naratif usaha penembak tepat untuk memusnahkan projek Nazi yang digeruni dalam Perang Dunia II; Cerita yang mempunyai kekuatan dan kelemahannya sendiri, dan kami akan membincangkannya dengan lebih terperinci dalam ulasan permainan.


Peminat permainan penembak dan stealth berkemungkinan besar biasa dengan siri Sniper Elite; Koleksi yang dibuat oleh Rebellion Studio, yang dalam versi berbeza, telah membawa kami ke misi semasa Perang Dunia Kedua dan telah menghiburkan kami terutamanya dengan mencipta pengalaman yang fokus utamanya ialah penggunaan senjata penembak tepat untuk memburu musuh. Seperti mana-mana siri lain, Sniper Elite mempunyai pasang surutnya sendiri, dan kini dalam versi terkini, ia telah mencapai Sniper Elite 5, yang dikeluarkan beberapa hari lalu. Versi ini juga mempunyai gaya dan gaya biasa yang sama seperti biasa dan kali ini, pemain memasuki misi di Perancis.

Dari segi cerita, Sniper Elite 5 mengambil klise biasa Perang Dunia II sebagai subjeknya, dan seperti biasa, Nazi mencari sabotaj, dan dalam pada itu, seorang wira mesti menghalang rancangan mereka daripada dilaksanakan. Wira ini tidak lain adalah Karl Fairbourne yang terkenal dalam siri ini; Seorang penembak tepat yang mahir dan pakar yang pergi memerangi Nazi di Perancis kali ini dan selepas beberapa lama, dia mendapat tahu tentang projek berbahaya yang dipanggil Kraken. Nazi berhasrat untuk memusnahkan Amerika dengan projek ini dan kuasa pemusnahnya yang tinggi, dan Jepun membantu mereka dengan cara ini. Bagaimanapun, Karl cuba menghalang perkara ini dan memusnahkan projek itu dengan melakukan pelbagai misi.

Pendekatan umum cerita Sniper Elite 5 tidak lebih dan berbeza daripada konfrontasi biasa antara kebaikan dan kejahatan, dan anda perlu memainkan peranan watak positif, memukul hati musuh dan rancangannya dan memusnahkan mereka. Sementara itu, anda tidak seharusnya mengharapkan sebarang kerumitan istimewa, malah kejutan istimewa, dan keseluruhan cerita adalah konfrontasi yang sama yang telah kita lihat dan dengar berkali-kali dalam permainan atau karya lain yang berkaitan dengan Perang Dunia II atau perang secara umum. Antaranya, terdapat beberapa watak; Daripada ahli kumpulan penentangan dan pasukan yang berjuang di hadapan yang sama dengan Carl kepada beberapa watak di kalangan Nazi musuh, sejujurnya, impak mereka atau lebih tepatnya kepentingan mereka dalam keseluruhan pengalaman permainan adalah sangat lemah sehingga mengganggu. mengingati nama mereka hanyalah membuang masa. Pendek kata, cerita itu bukanlah salah satu kekuatan Sniper Elite 5, dan permainan itu sendiri tidak berusaha keras untuk membentangkan atau membuktikan sebaliknya.

Sudah tentu, selepas memulakan permainan dan terlibat dengan pengalaman keseluruhannya, cerita itu adalah perkara terakhir yang menjadi penting dalam Sniper Elite 5, dan itulah sebabnya keterusterangannya tidak begitu menarik dan hanya alasan untuk mencipta misi permainan yang berbeza. Sniper Elite 5, dalam bahagian kempen, merangkumi 9 peringkat berbeza, terutamanya lapan daripadanya adalah peringkat dengan kebebasan bertindak yang tinggi, dan ini adalah salah satu kekuatan utama permainan. Untuk menyebutnya lebih baik, semasa lapan peringkat ini, Sniper Elite 5 membawa anda ke dalam peta yang agak besar, yang kadangkala merupakan persekitaran yang luas dan hijau, dan kadangkala zon perang bandar dengan beberapa tempat penting di mana anda perlu mendatangkan malapetaka. Mulai dari sini, terpulang kepada anda sebagai pemain untuk memutuskan cara melakukan setiap peringkat dan juga susunan anda melakukan sesuatu.
Dalam setiap peringkat, beberapa misi utama dan menengah tersedia; Daripada membunuh musuh kepada meletupkan peralatan mereka atau bahkan mendapatkan dokumen yang boleh menjadi petunjuk kepada lokasi utama projek Kraken. Kebebasan bertindak ini dalam cara melaksanakan misi setiap peringkat adalah salah satu ciri permainan yang sangat baik dan bertindak seperti pedang bermata dua; Kerana Sniper Elite 5 tidak menekankan penciptaan situasi sniper yang unik, dan sebagai contoh, tidak seperti versi terakhir Sniper Ghost Warrior, yang cuba menunjukkan sifat watak utama sebagai penembak tepat dan menyediakan beberapa situasi untuk memburu musuh dari jarak jauh. jarak dalam setiap peringkat, Sniper Elite 5 sepenuhnya meninggalkan pilihan cara bermain, dengan pengecualian satu kes, dan tidak sepenuhnya, kepada pemain, dan atas sebab ini, ia menawarkan lebih banyak pengalaman siluman klasik daripada pengalaman yang tertumpu pada sasaran sniping.

Sama ada anda menikmati isu ini atau tidak bergantung sedikit sebanyak pada citarasa anda sendiri dan apa yang anda harapkan daripada permainan, tetapi kami tidak seharusnya mengabaikan hakikat bahawa dalam apa jua keadaan, proses umum permainan, tidak kira bagaimana anda mahu mengalaminya. Ia mempunyai kualiti yang baik. Membunuh musuh dari jauh dengan senjata penembak tepat adalah menyeronokkan, terutamanya terima kasih kepada mekanik permainan tembak umum yang sesuai untuk menggunakan senjata jenis ini, dan kamera sinematik permainan, yang menunjukkan pukulan dan kesannya terhadap musuh dalam gerakan perlahan, menjadikan pengalaman ini lebih menyeronokkan.

Tetapi pada tahap yang sama, memegang Colt yang dilengkapi dengan penyenyap dan bergerak secara rahsia dalam persekitaran untuk membunuh sasaran secara senyap mempunyai keseronokan tersendiri, dan sudah tentu, kadang-kadang anda juga boleh secara curi-curi dan seperti pengalaman orang ketiga penuh aksi, ke dalam hati musuh.pukul; Sudah tentu, dalam keputusan yang betul, pencipta telah mereka gaya ini agak mencabar, dan terperangkap di tengah-tengah sebilangan besar musuh berkemungkinan besar akan membawa kepada kematian anda, yang secara keseluruhannya adalah keputusan yang tepat dan menunjukkan bahawa Carl adalah seorang sniper dan Bukan askar yang mahu menjadi sangat mahir dalam pertempuran jarak dekat.

Tetapi dalam cara menikmati kebebasan bertindak ini dan pengalaman keseluruhan peringkat, tidak semuanya berjalan dengan sempurna dan Sniper Elite 5 mempunyai kelemahan dan kecacatan yang menjejaskan pengalaman keseluruhannya. Salah satu perkara pertama yang anda akan perhatikan selepas beberapa peringkat ialah kekurangan kepelbagaian dalam misi utama setiap peringkat; secara amnya, misi ini menumpukan pada mencapai titik tertentu dan kemudian meletupkan sasaran tertentu dengan mengebom atau, sebagai contoh, meningkatkan tekanan peralatan daripada Had standard dan perkara seperti itu difokuskan, dan itulah sebabnya selepas beberapa jam, anda mendapat perasaan bahawa anda sentiasa mengulangi perkara yang sama dalam misi utama; Walaupun jalan ke misi ini menyeronokkan terima kasih kepada kebebasan yang kita ada dalam cara kita melaksanakannya. Isu utama seterusnya ialah kekurangan pergerakan watak utama dan kekeringan pergerakan Carl. Sebagai contoh, Carl boleh memanjat beberapa dinding atau melakukan satu siri lompatan yang agak tinggi, tetapi kadangkala dalam peringkat anda akan menghadapi halangan yang sangat singkat yang anda tidak boleh melompat, dan akibatnya, strategi yang anda telah rancangkan dalam fikiran anda mungkin tidak kerja. Kerana perkara yang sangat remeh ini, masuklah ke dalam masalah!

Satu lagi isu yang berpengaruh dalam permainan ialah kecerdasan buatannya, yang kadangkala berfungsi dengan baik dan betul, dan kadangkala berfungsi dengan sangat pelik. Sebagai contoh, dalam beberapa peringkat terdapat penembak tepat dalam persekitaran yang sering mengejutkan anda dan apabila anda tidak memikirkannya, mereka menyasarkan Carl, yang menambah ketegangan yang baik kepada permainan. Walau bagaimanapun, kadangkala tingkah laku kecerdasan buatan musuh menjadi sangat pelik, dan sebagai contoh, mereka mungkin tidak bertindak balas walaupun melihat anda atau mendengar langkah Carl. Ini amat ketara apabila anda telah terlibat dalam konflik langsung dengan senyap, dan dalam kes ini, musuh melakukan perkara yang lucu seperti hanya berlari-lari tanpa matlamat tertentu, dan kadang-kadang mereka juga mendapat pepijat dan menyaksikan adegan seperti tersekat. Kami sedang menghadapi halangan alam sekitar; Sudah tentu, pepijat jenis ini bukan sahaja terhad kepada adegan ini, dan kadangkala mayat musuh yang telah anda bunuh tenggelam ke dalam persekitaran atau kekal berdiri dalam kedudukan yang sama.

Pengalaman Sniper Elite 5 bukan sahaja terhad kepada bahagian cerita. Di satu pihak, adalah mungkin untuk mengalami permainan Co-Op, yang memberikan rasa kerjasama yang baik antara dua pemain, dan kami juga mempunyai beberapa mod permainan yang menarik. Salah satu mod ini ialah Invasion, di mana, dengan syarat pilihan ini didayakan oleh pemain lain, anda boleh memasukkan pengalaman mereka sebagai penembak tepat Jerman dan cuba mengalahkan mereka. Jika anda mengaktifkan pilihan ini di bahagian kempen, pemain lain juga akan memasuki permainan anda dalam peranan ini, dan tarikan utama ciri ini ialah ketegangan istimewa menghadapi pemain sebenar di kalangan pasukan musuh, yang boleh menjadikan pengalaman itu lebih menarik. daripada peringkat. Tawaran. Mod permainan lain ialah pengalaman berbilang pemain klasik, tersedia dalam mod berpasukan dan solo, dan jika anda meminati senjata penembak tepat dalam penembak berbilang pemain, ia boleh membuatkan anda terhibur untuk seketika. Mod lain seperti Survival di mana anda perlu bertarung dengan musuh dalam kumpulan berbeza juga wujud dalam permainan, dan secara amnya kami melihat pengalaman pelbagai mod yang berbeza.

Ciri biasa di antara semua mod permainan ialah kehadiran pilihan naik taraf dan penyesuaian di dalamnya. Dengan memperoleh XP, anda boleh meningkatkan watak anda dan, sebagai contoh, meningkatkan kemahiran Carl dalam bahagian kempen atau mengakses kelas yang berbeza dalam bahagian berbilang pemain dan juga membuka kunci kemahiran baharu dalam bahagian Invasion terima kasih kepada perkembangan ini. Rasa kemajuan ini meningkatkan nilai pengalaman permainan keseluruhan dalam jangka masa panjang. Sebagai tambahan kepada peningkatan watak, penyesuaian senjata adalah salah satu ciri Sniper Elite 5 yang sangat bagus, dan kami mempunyai pelbagai jenis peralatan berbeza yang boleh digunakan pada senjata, dan untuk membukanya, anda perlu berhati-hati dalam pengalaman permainan dan cari item tersembunyi, terutamanya dalam bahagian Angkat kempen. Menukar peralatan senjata menunjukkan kesannya dengan sangat baik dalam permainan, dan untuk bersikap adil, pencipta mekanik am senjata telah direka bentuk dengan baik dan mereka boleh disesuaikan dengan cara yang benar-benar diinginkan dengan perubahan.

Satu lagi kelemahan jelas Sniper Elite 5 ialah grafik permainan. Mungkin, dalam pandangan umum adegan yang berkaitan dengan bandar yang dilanda perang atau kawasan hijau, penampilan keseluruhan permainan kelihatan sesuai terima kasih kepada kualiti pencahayaan yang agak baik, tetapi dengan melihat sedikit lebih dekat pada kualiti tekstur. , anda akan perasan tahap rendah mereka. Apa yang lebih teruk ialah reka bentuk wajah watak dan animasi muka mereka, yang membawa penonton ke tahun-tahun sebelumnya, sebagai contoh, permulaan generasi ke-8, dan entah bagaimana, antara skrin dan permainan itu sendiri, anda akan menikmatinya. Lakonan suara permainan ini hanya lebih baik sedikit daripada situasi visual ini dan walaupun lakonan suara watak Carl agak baik, bunyi tembakan atau letupan kadang-kadang kelihatan pelik dan walaupun dalam beberapa kes, kita melihat ketidakkonsistenan antara bunyi dan kejadian. .

Secara umum, Sniper Elite 5 ialah karya yang, lebih daripada segala-galanya, hanya meneruskan laluan versi, terutamanya versi sebelumnya. Pengalaman tersembunyi yang dicipta oleh Studio Rebellion cukup menghiburkan terima kasih kepada kebebasan beraksi yang baik yang diberikannya kepada penonton di peringkat, dan sudah tentu, kelemahan seperti pengulangan misi utama atau masalah yang berkaitan dengan kekeringan beberapa Pergerakan Carl telah memberi kesan negatif kepadanya. Kepelbagaian mod permainan yang sesuai dan idea menarik bahagian Invasion adalah ciri baik Sniper Elite 5 yang lain, tetapi secara umum, permainan ini lebih sesuai untuk orang yang sama ada menjadi peminat tetap siri ini atau pelanggan kepada Perkhidmatan Game Pass, dan dalam kes ini, boleh dikatakan bahawa Sniper Elite bernilai pengalaman sekali sahaja.

Sniper Elite 5

permainan - 7
cerita - 7.5
muzik - 7.5
grafik - 7.8

7.5

Start typing and press Enter to search